Philip Breedlove: Moszkva a felelős

Rákként terjed a migránshullámban az Iszlám Állam – véli a Nato-parancsnok

Kristály Lehel – 2016.03.03. 02:58 –

Moszkva és Damaszkusz fegyverként veti be a menekültáradatot Európa destabilizálására – jelentette ki kedden az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában a NATO európai erőinek főparancsnoka.

Philip Breedlove amerikai tábornok szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot. Példaként említette a kazettás bombák bevetését, melyeknek elmondása szerint semmilyen katonai hasznuk nincs, egyetlen célt szolgálnak, a lakosság terrorizálását, hogy minél többen keljenek útra. Breedlove szerint korábban valódi menekültáradatról volt szó, mára viszont mindennapossá vált, hogy a menedékkérők között „bűnözők, terroristák, idegen harcosok” jutnak be Európába, akik a migránsválságot használják fel céljaikra, az Iszlám Állam  terrorszervezet beszivárog, és „rákként terjed” a menekülthullámban.

John McCain republikánus szenátor, a bizottság elnöke a meghallgatáson azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a tűzszünet ellenére is folytatja bombatámadásait szíriai csoportok ellen. Ebben a bizottságban senki sem lepődik meg azon, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára az orosz gépek a szíriai „úgynevezett tűzszünetnek” már a második napján újból bombázták Szíriát, hogy segítsék az Aszad-rezsimet – fogalmazott McCain szenátor.

Időközben Lengyelország egyértelművé tette, hogy láthatóvá kell tenni a NATO jelenlétét Kelet-Közép-Európában. Ezt Andrzej Duda lengyel elnök jelentette ki azon a megbeszélésen, melyet kilenc térségbeli ország nemzetbiztonsági testületeinek képviselői tartottak a lengyel fővárosban. Az államfő  ugyancsak Moszkva katonai aktivitását határozta meg a térséget érintő legfőbb biztonsági veszélyként.
A varsói tanácskozáson, melyen hazánkat Czukor József kormányfői tanácsadó képviselte, a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), a három balti ország, valamint Bulgária és Románia nemzetbiztonsági hivatalainak vezetői, valamint  az államfők és a kormányok biztonságpolitikai tanácsadói vannak jelen.