Az Erste sem kér a MARK programjából

Horváth Éva – 2016.03.03. 02:36 –

Az ingatlanpiac fellendülése lehetővé teszi a magyar Erstének, hogy elkerülje a rossz hitelportfóliójának eladását. Ezzel ők is csatlakoznak azon bankok sorához, amelyek terveik szerint nem vesznek részt a Magyar Nemzeti Bank által alapított eszközkezelő, a MARK programjában – írta a Bloombergre hivatkozva a Portfólió.

A bajba került (jellemzően ingatlanokhoz kapcsolódó) hitelportfóliók megvásárlására létrehozott eszközkezelő, a MARK Zrt. programjával kapcsolatban korábban már a K&H Bank és a Budapest Bank is jelezte, hogy nem kívánnak abban részt venni. Az UniCredit Bank pedig úgy fogalmazott: valószínűleg jelentős tranzakciókra nem készülnek a MARK-kal.

A Raiffeisen Bank ugyanakkor már tavaly közölte, hogy százmilliárd forintnyi eszközt adnának el a MARK-nak vagy más piaci szereplőnek.

Az Erste egyesével értékesítheti nem teljesítő eszközeit ahelyett, hogy az egész ingatlanportfólióját eladná – árulta el a Carmen Staicu, az Erste Group szóvivője. A MARK viszont nem egy-egy eszközben, hanem portfóliókban gondolkozik. A terve, hogy a bankoknál lévő, nem teljesítő ingatlanhitel-portfóliók nagyjából hatvan százalékát felvásárolja.