Megújuló utak háromszáz kilométeren

Horváth Éva – 2016.03.03. 02:35 –

Több mint 300 kilométernyi kiemelt közúti fejlesztés megvalósítására írt alá 667 milliárd forint összértékű támogatási szerződést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter – közölte tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca felidézte, a kormány stratégiai törekvése, hogy a közlekedési infrastruktúra a gazdasági folyamatok hatékony kiszolgálásával a lehető legnagyobb mértékben segítse elő a versenyképesség fokozását, a munkahelyteremtést. A következő évek egyik alapvető közlekedésfejlesztési feladata ezért a gyorsforgalmi összeköttetések korszerűsítése.

A tárca jelezte – írta az MTI –, hogy a tovább már nem halogatható projekt megvalósítása kizárólag magyar központi költségvetési pénzek felhasználásával képzelhető el, mert az Európai Bizottság csak nagyon szigorú feltételekkel és korlátozottan ad támogatást a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) kívüli utak fejlesztéséhez. A kormány a következő években ezért nemzeti forrásból is támogatja a közúthálózat nagyarányú bővítését.

Ugyancsak tegnap jelentették be, hogy mintegy 3,5 milliárd forintos költséggel indulnak útfejlesztések és felújítások Zala megyében, több mint 2,6 milliárd forint erejéig.