Huszonöt év a trafikos gyilkosának

A fiatal nő támadója csak életkora miatt nem kaphatott életfogytiglant, a pécsi ítélőtábla a legszigorúbb büntetést alkalmazta

Zsigmond Lilian – 2016.03.03. 01:40 –

Huszonöt év börtön vár arra a férfira, aki tavaly áprilisban egy kaposvári dohánybolt kirablása után különös kegyetlenséggel megölte az üzlet huszonegy éves eladónőjét. A jogerős döntés súlyosította a gyilkos büntetését.

Jogerősen huszonöt év fegyházra súlyosbította a kaposvári dohánybolti eladó gyilkosára korábban kiszabott huszonkét éves szabadságvesztést a Pécsi Ítélőtábla tegnap. A döntés szerint a férfi csaknem egy éve kirabolt egy trafikot a megyeszékhelyen, majd aljas indokból, különös kegyetlenséggel megölte az üzlet fiatal alkalmazottját. A fiatal férfi a rablást részletesen eltervezte, szándéka az volt, hogy elköltözik szüleitől, azonban munkanélküliként ehhez nem rendelkezett kellő jövedelemmel, így a pénzt az említett bűncselekmény elkövetésével akarta megszerezni. A meggyilkolt fiatal nő április 22-én, a tragédia napján eredetileg szabadnapos lett volna, azonban kolléganője kérésére műszakot cseréltek. Szerencsétlenségére röviddel a bolt bezárása előtt egy férfi arcát sállal eltakarva sétált be a Fő utcai trafikba, ahol késsel fenyegetőzve rávette őt, hogy adja át neki a bevételt és az üzlet kulcsát. Ezután arra utasította a lányt, hogy feküdjön hasra. A rablógyilkos attól tartott, hogy az alkalmazott később felismeri őt és a nyomára vezeti a rendőrséget, ezért úgy döntött, hogy megöli őt. A magával vitt késsel halálra szurkálta a védekezésképtelen eladónőt, majd bezárta a dohányboltot, és elmenekült. A térfigyelő kamerák felvételeinek és a helyiek segítségének köszönhetően másnap elfogták a rendőrök.

Makai Lajos tanácsvezető bíró a jogerős ítélet indoklásában tegnap kiemelte, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a huszadik életévét, ezért a huszonöt év szabadságvesztés volt a legsúlyosabb büntetés, amelyet kiszabhattak vele szemben.

A történtekről készült felvételek alapján a férfi gátlástalan, kicsinyes, céltudatos magatartást tanúsított, áldozatának hosszú szenvedést okozott. A bíró kiemelte: a terhelt annak ellenére, hogy egyházi iskolába járt, képes volt hidegvérrel kioltani áldozatának életét, valamint az utolsó szó jogán ugyan megbánta tettét, de kijelentései nem tükrözték, hogy őszintén beszélt.

Makai Lajos hozzátette, az eset hatalmas közfelháborodást keltett, és súlyosan megzavarta a köznyugalmat. A táblabíróság szerint ezért csak a legsúlyosabb büntetés lehet alkalmas a gyilkosság miatt megbomlott társadalmi egyensúly helyreállítására és arra, hogy azt közvetítse, a kaposvárihoz hasonló bűntettek elkövetőinek számolniuk kell a törvény teljes szigorával.