Fenyegető kullancsinvázió

Egyre több a paraziták terjesztette megbetegedés

Csibra Tibor – 2016.03.03. 01:34 –

Az enyhe, csapadékos tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is kullancsinvázióra kell számítani Magyarországon – írta a távirati iroda.

 Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt nemcsak az erdőkben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek.

A betegek harmadánál a súlyos agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. Az előbbi betegség elleni oltásokat még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű e napokban elkezdeni – figyelmezettek a szakértők.
Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint hazánkban tavaly 1445-en fertőződtek meg a Lyme-kórral, emellett több mint százan kapták el a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást.

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a globális felmelegedés kedvez a kullancsok terjeszkedésének, Magyarországon már megjelentek olyan fajok, amelyek korábban csak a Földközi-tenger környékén éltek.