Hazánk gazdasági megállapodásokat kötött az emírségekben

Szijjártó Péter Dubajban tárgyalt

MH/MTI – 2016.03.02. 15:27 –

Nukleáris, élelmiszeripari és légiforgalmi megállapodásokat kötött Magyarország, illetve magyar cégek az Egyesült Arab Emírségekben - közölte Szijjártó Péter, miután szerdán befejezte tárgyalásait Dubajban.

szijjártó dubaj leadSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Szultán bin Szaíd al-Manszúri gazdasági miniszter (j2) jegyzőkönyvet ír alá a gazdasági vegyesbizottság alakuló ülése. MTI Fotó: KKM / Kovács Márton

Az a három tény, hogy a Perzsa-öböl menti ország villamosenergia-fogyasztása egy főre vetítve a világon a legmagasabb, vízfogyasztása az egyik legnagyobb, és majdnem teljes élelmiszer-igényét importból fedezi, kijelöli a két ország között az együttműködés fő területeit, amelyeken a magyar vállalatok sikereket érhetnek el - állapította meg a miniszter.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek most épít négy reaktorból álló atomerőművet, Magyarországgal pedig megállapodott arról, hogy részt vesz atomenergetikai mérnökeinek és szakembereinek a képzésében. Ezenkívül a megújuló energiák területén magyar vállalatok technológiai megoldásaikkal szintén szerepet kaphatnak az országban - mondta.

Hozzátette, hogy az emírségeknek gyakran okoznak gondot a génmódosított import élelmiszerek, és miután Magyarország alaptörvényében deklaráltan csak GMO-mentes élelmiszert állíthat elő, a magyar cégeknek komoly exportlehetőségeik vannak. Budapest megkérte az engedélyt a dubaji kormánytól baromfi- és marhahús exportjára, és gyors eljárásra kapott ígéretet. Egy magyar cég, a Kőröstej pedig huszonkétmillió dollár értékben máris kötött három emírségekbeli megrendelővel szállítási szerződéseket tejipari termékekre. Ennek hatására jelentősen tovább bővülhet az ide irányuló magyar élelmiszerexport, amely tavaly tizennégy százalékkal bővült.

„A vízgazdálkodás területén a magyar öntözési, vízfelhasználás-csökkentési és szennyvízkezelési technológiák területén lesz komoly lehetőségünk” - jelentette ki. „Annak érdekében, hogy ezen a piacon sikeresek lehessünk, szükséges rendezni a szerződési és a pénzügyi hátteret. Ezért megállapodtunk abban, hogy a beruházásvédelmi megállapodást még az év első felében aláírjuk. Miután már van kereskedőházi képviseletünk Dubajban, a magyar Eximbank nyitott egy négyszázhatmillió dolláros hitelkeretet a vállalatközi együttműködés finanszírozására" - mondta.

Ezen a területen a legfontosabb feladat, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésben minél nagyobb szerepet kapjanak a kis- és közepes nagyságú magyar vállalkozások (kkv), mert a kétoldalú kereskedelmi forgalom eddig jelentősen függött a multinacionális cégektől. „Például, amikor a Nokia bezárta magyarországi gyárát, ez hetvenöt százalékkal csökkentette a magyar kivitelt az emírségekbe. Diverzifikálni kell a gazdasági és kereskedelmi együttműködést, amihez kell a kkv-k bevonása, nekik viszont finanszírozási háttérre van szükségük, amit az Eximbank megad” - tette hozzá.

Budapestről is indulhat transzatlanti repülőjárat

Az emírségek magyarországi beruházásaival kapcsolatban Szijártó Péter beszámolt arról, hogy találkozott az Emirates légitársaság elnök-vezérigazgatójával, Ahmed bin Szaíd ál-Maktúmmal. Az Emirates - amely naponta közlekedtet járatokat Budapestre - már működtet a magyar fővárosban egy szolgáltatóközpontot, amely jövőre háromszáz fősre bővül, és a dubaji után ez lesz a második legnagyobb szolgáltatóközpontja a világon.

Beszámolt arról is, az emírségek kormánya kérte Magyarországtól: biztosítsa az emírségekbeli légitársaságok számára az úgynevezett ötödik repülési jogot Budapestről, hogy az emírségek kormánya által kijelölt egyik légitársaság a magyar fővárosból ne csak emírségekbeli úti célokra üzemeltethessen járatokat. „Mi készen állunk ennek a jognak a megadására, a szükséges egyeztetéseket gyorsan le fogjuk folytatni mind az emírségekkel, mind az Európai Unióval. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az adott légitársaság Budapestet regionális központnak használja majd, és megszűnhet végre az állapot, hogy Budapest az utolsó nagyobb európai város, ahonnan nem indul transzatlanti járat” - mondta Szijjártó Péter.

Van egy vegyipari területen működő emírségekbeli vállalat, amellyel ötvenmillió dollár értékű beruházásról tárgyal Magyarország. „Átadtuk a finanszírozási ajánlatunkat, és a cég a közeljövőben dönteni fog. Itt egy másik európai országgal állunk versenyben, de úgy látjuk, hogy az ajánlatunk elég jó ahhoz, hogy a beruházást el tudjuk hozni a magyar vegyipar számára” - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a keddi és szerdai üzleti fórumon a kíséretében harmincöt magyar cég képviselői vettek részt, és megtartotta alakuló ülését a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság.