NATO: Moszkva és Damaszkusz fegyverként használja a menekülteket

Breedlove szerint a cél Európa destabilizálása

MH/MTI – 2016.03.02. 07:32 –

Moszkva és Damaszkusz fegyverként veti be a menekültáradatot Európa destabilizálására - jelentette ki kedden az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában a NATO európai erőinek főparancsnoka.

szíria-bombázások-reuters576x356Fotó: Reuters

Philip Breedlove amerikai tábornok szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot. Példaként említette a kazettás bombák bevetését, melyeknek elmondása szerint semmilyen katonai hasznuk nincs, egyetlen célt szolgálnak, a lakosság terrorizálását, hogy minél többen keljenek útra.

USA: Az elmúlt 24 órában nem sértették meg jelentősen a tűzszünetet
Az elmúlt 24 órában nem történt olyan incidens Szíriában, amely a péntek éjfélkor életbelépett tűzszünet jelentős megsértésének tekinthető - közölte helyi idő szerint kedden az amerikai külügyminisztérium Washingtonban. "Jelentősen csökkent az erőszak Szíriában" - állapította meg John Kirby, a tárca szóvivője.
A szíriai konfliktusban a mostani az első jelentősebb fegyvernyugvás a polgárháború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta. A harcokban több mint 260 ezren haltak meg.

Breedlove szerint korábban valódi menekültáradatról volt szó, mára viszont mindennapossá vált, hogy a menedékkérők között "bűnözők, terroristák, idegen harcosok" jutnak be Európába.
Ez napi gyakorlat - fogalmazott a tábornok. Szerinte a migránshullámmal ma már egyre nagyobb számban érkeznek Európába külföldi harcosok és terroristák, akik a migránsválságot használják fel céljaikra, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet beszivárog, és "rákként terjed" a menekülthullámban.
John McCain republikánus szenátor, a bizottság elnöke a meghallgatáson Moszkvát azzal vádolta meg, hogy a tűzszünet ellenére is folytatja bombatámadásait szíriai csoportok ellen.
Ebben a bizottságban senki sem lepődik meg azon, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára az orosz gépek a szíriai "úgynevezett tűzszünetnek" már a második napján újból bombázták Szíriát, hogy segítsék a gyilkos Aszad-rezsimet - fogalmazott McCain szenátor. Hozzátette: "Biztos vagyok abban, hogy Oroszország azt mondja majd: célpontjai csakis terroristák voltak".
A szenátusi meghallgatáson egyébként Breedlove tábornok megismételte, hogy az ő főparancsnoksága nem rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, hogy szembenézzen az egyre öntudatosabb Oroszország támasztotta kihívásokkal.