Kishantosi per: jogszerűen járt el a földalap

Nagy Kristóf – 2016.03.02. 00:44 –

Jogszerű volt az egykori Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjeinek haszonbérbe adása – mondta ki tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
Mint ismert: a kishantosi központ korábban nem nyert az állami földhaszonbérleti pályázaton. A Földművelésügyi Minisztérium közlése szerint a perrel érintett kishantosi területekkel kapcsolatosan bebizonyosodott, hogy a lefolytatott haszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak. A Kishantosi Kft.-nek az érintett területeken földhasználati jogosultsága nincs, a pályázatokon nyertes helyi gazdák pedig szabályosan és jogosan szereztek haszonbérleti jogot.

A pályázat jogszerűségét azonban vitatták a kishantosiak, ezért fordultak korábban a Fővárosi Törvényszékhez. A tegnap első fokon elutasított beadványban a kishantosiak a földbérleti pályázatok egészének jogszerűségét vonták kétségbe, nem az ő konkrét esetüket. A bíróság korábban igazat adott másodfokon a kishantosiaknak abban, hogy nem csupán az egyedi földrészlettel kapcsolatban voltak jogtalanságok, hanem a botrányos földbérletpályázatok egészét vizsgálni kell. Ezért az eljárásnak ez a része indult újra első fokon, amelyet tegnap elutasított a törvényszék. A Pesti Központi Kerületi Bíróság elnapolta viszont azt a tárgyalást, amelyben a kishantosiak egy húszmillió forintos kifizetést követeltek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől.