A legnépesebb az úszócsoport lehet

Olimpia. Lassan, de biztosan növekszik a csapatunk létszáma a riói nyári játékokra – A férfi vízilabdázók kivívhatják az indulást

MH-összeállítás – 2016.03.02. 00:30 –

A múlt heti győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon elért három kvótával már nyolcvanhárom magyar sportoló szerzett indulási jogot az augusztusi, riói olimpiára. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)elnöke szerint 130–140 sportolónk versenyezhet a nyári játékokon.

Cseh László 20160302Cseh László az egri Bitskey Aladár uszodában készül a riói nyári olimpiára (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

Százötvenhat nappal a riói olimpia előtt 83 sportolónk szerzett indulási jogot, ami ugyan elmarad a várakozástól, de a korábbiakhoz képest javulást jelez. A győri sportlövő kontinensviadalon – amely a sportlövők utolsó kvótaszerző versenye volt – a puskás Miskolczi Julianna, illetve a pisztolyos Tátrai Miklós és Egri Viktória szerzett kvalifikációt a játékokra. Ezzel eldőlt, hogy nyolc magyar sportlövő indulhat Rióban, ahol összesen kilenc számban, azaz valamennyi puskás és pisztolyos versenyben lesz magyar a mezőnyben.

A sportágak közül a legnépesebb csapat az úszóké lehet, hiszen már húsz versenyzőnk teljesítette az olimpiai szintet, s a váltókkal ez a szám még nőhet. Kiss László szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinka öt számban éremesélyes a riói olimpián, Cseh László a második, aki a legközelebb van az aranyéremhez, emellett Gyurta Dániel és Risztov Éva is megvédheti londoni elsőségét. Hosszú Katinkának sok számban megvan az olimpiai A szintje, és úgy érzi, azokat a számokat kell választania, amelyben mindenképpen arany- vagy éremesélyes. A kapitány szerint Cseh László a második, aki a legközelebb áll az aranyéremhez 100 és 200 pillangón.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerint nem lett igazuk azoknak, akik túl korán aggodalmaskodtak, mert még számos sportolónk szerezhet indulási jogot a nyári olimpiára, amelyen 135 magyar résztvevőre számít. A magyar férfi vízilabda-válogatottnak nagy esélye van, hogy az áprilisi trieszti selejtezőn kivívja a részvételt. Ugyan még egyetlen cselgáncsozónk sem szerzett indulási jogot, de a világranglista helyezése alapján jelenleg nyolc versenyzőnk esélyes a kvótaszerzésre. A magyar versenyzők a kvalifikációs sorozat május 30-i zárultáig még tizenhárom viadalon gyűjthetnek pontokat.


Kvótásaink, akik Brazíliába mennek (83 fő)

- atlétika (17): Baji Balázs (110 m gát), Csere Gáspár (maratoni futás), Gyurkó Fanni (maratoni futás), Hellebrandt Máté (20 km-es gyaloglás), Józsa Gábor (maratoni futás), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km-es gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Papp Krisztina (maratoni futás), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Rácz Sándor (50 km-es gyaloglás), Srp Miklós (50 km-es gyaloglás), Staicu Simona (maratoni futás), Szabó Barbara (magasugrás), Szabó Tünde (maratoni futás), Zsivóczky-Farkas Györgyi (hétpróba)
- birkózás (1): Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg)
- kajak-kenu: 15 kvótás (6 férfi kajakos, 5 női kajakos, 4 férfi kenus)
- öttusa (2): Kasza Róbert, Kovács Sarolta
- sportlövészet (8): Csonka Zsófia (pisztoly), Egri Viktória (pisztoly), Miskolczi Julianna (puska), Péni István (puska), Sidi Péter (puska), Szabián Norbert (puska), Tátrai Miklós (pisztoly), Tobai-Sike Renáta (pisztoly)
- úszás (20): A szint (olimpiai kvalifikációs idő): Balog Gábor (100 m hát), Bernek Péter (200 m gyors, 400 m gyors), Biczó Bence (200 m pillangó), Cseh László (100 m pillangó, 200 m pillangó), Grátz Benjamin (400 m vegyes), György Réka (400 m vegyes), Gyurta Dániel (100 m mell, 200 m mell), Gyurta Gergely (400 m vegyes, 1500 m gyors), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó), Kapás Boglárka (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (400 m gyors), Kis Gergő (400 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), Szilágyi Liliána (200 m pillangó), Takács Krisztián (50 m gyors), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Verrasztó Evelyn (200 m vegyes, 400 m vegyes), Risztov Éva (nyílt vízi 10 km)
- vitorlázás (3): Berecz Zsombor (Finndingi), Tomai Balázs (Laser Standard), Gádorfalvi Áron (szörf)
- vívás (4): három férfi párbajtőröző és Szilágyi Áron (kard)
- vízilabda (13): női válogatott


Atlétika
Újabb doppingbotrány

Oroszország és a Kenya után Etiópia lehet a következő nagy atlétikai nemzet, amely komoly doppingbotrányba keveredik, ugyanis kilenc atlétájával szemben merült fel doppingvád. Solomon Meaza, az afrikai ország doppingellenes ügynökségének főtitkára jelentette be a pozitív eseteket, s a kilencből öt sportoló a világ legjobbjai közé tartozik. Az érintett atléták nevét nem hozta nyilvánosságra. Az etióp születésű, de már svéd színekben versenyző Abeba Aregawi, a női 1500 méter korábbi világbajnokának a doppingtesztje pozitív lett. (MH)


Vízilabda
Visszalépett Kuba

Kuba női vízilabda csapata nem indul a március végi, hollandiai olimpiai kvalifikációs tornán, ahonnan még ki lehet jutni a nyári, riói ötkarikás játékokra. A karibi ország sportági vezetése azután léptette vissza a nemzeti együttest, hogy a csapatot öt játékos és egy edző otthagyta a mexikói edzőtáborozás közben. A Kubában ma is illegális cselekménynek, disszidálásnak minősülő lépés miatt mondta le Havanna a goudai tornán való részvételt. A kubai együttes helyett a német válogatott indulhat a selejtezőn, nem sok eséllyel. (MH)


Kerékpár
Nem önző Chris Froome

A kétszeres Tour de France-győztes Chris Froome a riói olimpián kész támogatni brit csapattársát, Geraint Thomast, ha neki nem lesznek győzelmi esélyei az országúti kerékpáros mezőnyversenyben. A kenyai születésű Froome négy éve Londonban bronzérmet szerzett, és idén nem titkoltan azzal a céllal indul Rióban, hogy a mezőnyversenyben és az egyéni időfutamban is nyerjen. Ugyanakkor a 30 éves kerekes Rio előtt még mindenképpen szeretné megvédeni címét a francia körversenyen, ami befolyással lehet az olimpiai szereplésére. (MH)