Máris élesen támadják a FIFA elnökét

Labdarúgás. Nyilvános lesz a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség vezetőinek fizetése – Hárommillió eurót kereshet Gianni Infantino

Burkovits Ferenc – 2016.03.02. 00:29 –

„Nem a pénz miatt indultam az elnöki posztért” – mondta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új vezetője, Gianni Infantino, akit máris azzal támadják, hogy a 2026-os világbajnokságot odaígérte az Egyesült Államoknak az amerikai szavazatért.

Gianni Infantino 20160302Gianni Infantino már FIFA-mezben futballozott (Fotó: Reuters - Arnd Wiegmann)

A pénteken a FIFA-elnökének megválasztott, Gianni Infantino arra az újságírói kérdésre, hogy mennyi lesz a fizetése a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség vezetőjeként, hétfőn még azt válaszolta: „Fogalmam sincs, mert még senkivel sem beszéltem arról, hogy mennyit fogok keresni.” A svájci sportvezető – aki eddig az UEFA főtitkára volt – annak rendje és módja szerint elköszönt az európai szövetség tisztségviselőitől és bemutatkozott a FIFA munkatársainak.

Keddre aztán kiderül, hogy Infantino, aki a FIFA kilencedik elnöke, kevesebbet fog keresni, mint elődje Sepp Blatter, akinek fizetése és egyéb juttatásai elnökségének mind a 18 éve alatt titkosak voltak. De ez már a múlté, mert a FIFA kongresszusa megszavazta, hogy a jövőben minden alkalmazott és természetesen az elnök járandósága is nyilvános.

Meg nem erősített hírek szerint Infantino fizetése évi 3 millió euró lesz, de a pontos összeget majd a májusban Mexikóban rendezett kongresszuson hozzák nyilvánosságra. Svájci lapértesülés szerint, elődje Blatter 5,5 millió eurós fizetést tehetett zsebre évente, nem véletlenül ragaszkodott még 79 évesen is az elnöki tisztséghez.

Az is kiderült, hogy az új FIFA-elnök csak fizetést fog kapni, bónuszokat nem, szemben Blatter korábbi gyakorlatával. Nem az elnök lesz a szervezet legjobban fizetett vezetője, hanem a főtitkár, aki a bónuszokat is megkapja majd az elnökéhez hasonló alapbére mellé. Ez a szerencsés FIFA-vezető a német Markus Kattner lesz.

Az új elnököt máris megvádolták azzal, hogy a 2026-os világbajnokságot odaígérte az Egyesült Államoknak, ha cserében az elnökválasztáson rá szavaznak. A BBC híre szerint az amerikai szövetség elnöke, Sunil Gulati a rendezési lehetőségért cserében szavazott Infantinóra a voksolás második fordulójában. Természetesen az elnök cáfolta ezt: „Sok küldöttel beszéltem, s kértem, hogy szavazzanak rám, de nem ígértem semmit cserébe.

A FIFA új elnöke nem titkolta, hogy az Internazionale a kedvenc csapata, ezért is furcsállották a rivális klubok vezetői, hogy az UEFA-főtitkáraként decemberben az Inter legendás játékosát, Javier Zanettit kérte fel a Bajnokok Ligája nyolcadöntőjének a sorsolására. A gyanúsítás szerint Zanetti úgy keverte a golyókat, hogy végül a Romának a Real Madridot, a Juventusnak pedig a Bayern Münchent húzta ki.

Nem remél változást a FIFA irányításában, Maurizio Zamparini, az olasz élvonalbeli bajnokságban szereplő Palermo elnöke, aki keményen kritizálta az új elnököt: „Semmi sem változik a FIFA-ban, Infantino régóta benne van a buliban. Azért őt választották meg, mert több szavazatot vett meg, mint ellenfelei.”