Oktatáspolitikai vitanapot tartanak

Nincs nagy változás a kompetenciaeredményekben, de látszik az ingadozás

Korompay Csilla – 2016.03.01. 04:33 –

Hozzáférhetőek a tavalyi országos kompetenciamérés eredményei az Oktatas.hu oldalon. Az MSZP új közoktatási törvényt és a Klik megszüntetését követeli, a Fidesz szerint a szocialisták csak felhasználják a pedagógusokat.

Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhetőek a 2015. évi országos kompetenciamérés adatai. A Telephelyi jelentésben az érdeklődők megismerhetik az adott intézmény teljesítményadatait, az ország többi iskolájával összehasonlításban. A Tanulói jelentést csak azok a szülők láthatják, akiknek gyermeke részt vett a felmérésben.

Az akkor kapott azonosító felhasználásával most megtudhatják, gyermekük milyen feladatokat kapott, azokat mennyire eredményesen oldotta meg, illetve gyermekük teljesítménye milyen az ország, az iskola és az osztály összes tanulójához viszonyítva, továbbá hogy az előző méréshez képest hogyan változott a teljesítménye.

A kompetenciamérés minden évben három teljes évfolyam (6., 8., 10.) tanulóit vizsgálja, a szövegértési és matematikai tudását méri fel. A tavalyi eredmények feldolgozása még tart, az összefoglaló, részletes elemzést április végéig hozzák nyilvánosságra. Tegnap annyit közöltek: 4338 iskola 246 317 tanulója írta meg a teszteket, amelyek alapján a diákok matematikai készségei a 6.-ról a 8. évfolyamra jelentősen fejlődnek, míg a 8.-ról a 10.-re kevésbé, a szövegértési képességek a 6.-tól a 10. évfolyamig egyenletesebben gyarapodnak. Az országos eredményekben 2008 – a kompetenciamérés kezdete – óta nincs jelentősebb változás, csak kisebb ingadozások figyelhetők meg.

Ma egyébként a közoktatás állapotáról tartanak politikai vitanapot a parlamentben az MSZP kezdeményezésére. A két másik ellenzéki frakció által is támogatott indítvány szerint a vita célja, hogy megvizsgálják „a pedagógusok által is felvetett és a társadalom széles rétegeiben visszhangra talált problémákat”. Hiller István (MSZP) tegnapi sajtótájékoztatóján az MTI szerint kijelentette, új közoktatási törvényre van szükség, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot pedig meg kell szüntetni – ez egybecseng a Tanítanék Mozgalom követeléseivel. Hiller közölte, a szocialisták „egyetértenek azokkal, akik kockás inget viselnek”.

A szocialisták lebuktak, csak felhasználják a gyermekeket és a pedagógusokat – reagált a Fidesz. „Kiderült, Pukli István, a pedagógusakciók vezéralakja szocialista politikus volt annak a pártnak a tagjaként, amely egyhavi bért vett el a pedagógusoktól, több száz iskolát zárt be és a pénzelvonások miatt eladósította az iskolákat fenntartó önkormányzatokat” – állt a közleményben.

A tegnapi, Nem leszek suliban elnevezésű akció Facebook-oldalán harmincnégyezren jelezték részvételüket – az egymilliónál több általános- és középiskolás két-három százaléka –,  és a nap folyamán sok száz iskolából küldtek képeket félig-meddig üres tantermekről.