Elutasítják a bevándorlók szétosztását

Baranya Róbert – 2016.03.01. 04:32 –

A magyarok négyötöde nem ért egyet a meneddékérők kvótarendszer alapján történő szétosztásával – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Elsöprő többség, a megkérdezettek nyolcvan százaléka nem ért egyet azzal, hogy egységes kvótarendszer alapján osszák szét az Európába érkező menedékkérőket az országok között – ezt mutatja a Nézőpont Intézet friss felmérése. Az adatok szerint az ellenzők táborán belül is háromötödös többségben vannak azok (a megkérdezettek 62 százaléka), akik teljes mértékben elutasítják az elképzelést.

A menedékkérők kvóták szerinti szétosztásával a teljes felnőtt népesség mindössze négy százaléka ért egyet teljes mértékben, tíz százalékuk inkább egyetért az elképzeléssel. Még a baloldali (MSZP, DK, Együtt, PM) szimpatizánsok között is többen utasítják el a kvótát (55 százalék), mint ahányan támogatják azt (42 százalék). A kötelező betelepítési kvóta elutasítása így pártszimpátiától független nemzeti üggyé vált – írta elemzésében a Nézőpont.

Közben egyre fokozódik a nyomás a bíróságokon, a Szegedi Járásbíróság az előző héten 342 ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében. A bíróság öt vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a kiutasítás mellett, 224 vádlottat egy évre, 106-ot két évre, ötöt három évre utasított ki Magyarország területéről, egyet megrovásban részesített, egy fiatalkorút pedig próbára bocsátott. Két esetben a bíróság visszaküldte az iratokat az ügyésznek.

A kialakuló migránshelyzet miatt Körmend fideszes polgármestere, Bebes István bejelentette: ideiglenes migrációs befogadóállomást építenek fel Körmenden, és hasonló létesítését tervezik Szentgotthárd mellett is. Magyarázata szerint inkább egyfajta felkészülés zajlik, hiszen közismert, hogy a szomszédos Ausztriában több ideiglenes beléptetőpont kialakításáról döntöttek, ezek között szerepel a heiligenkreuzi is, ami indokolja, hogy Körmenden, illetve Szentgotthárdon ismét sátortábort létesítsenek.