Irán „nyugati nyitása” választási sikert hozott Róháninak

Nagy fölénnyel győztek a reformerek Teheránban

Tóth Loretta – 2016.03.01. 04:13 –

Gyakorlatilag két fő tábor képviselőire adhatta le voksát a mintegy 55 millió választásra jogosult iráni a múlt pénteki kettős választáson, ahol egyrészt a parlament összetételéről, másrészt pedig a legfőbb vallási vezetőt megválasztó Szakértők Tanácsának tagjairól dönthettek.

 A választás kimenetele jó indikátora az elmúlt időszakban végbement „nyugati nyitás” pozitív fogadtatásának: a tegnap közzétett eredmények szerint a reformerek legalább 85, míg a mérsékelt konzervatívok 73 helyet szereztek meg, és együtt többséggel rendelkeznek a 290 fős medzsliszben. A keményvonalas konzervatívok mindössze 68 mandátumhoz jutottak. Öt helyet az iráni vallási kisebbségeknek tartanak fenn, míg 59 mandátum sorsa a várhatóan áprilisban tartandó második fordulóban dől majd el.

Az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a szavazók elégedettek Róháni elnök békülékeny külpolitikájával, amelynek egyik legnagyobb eredménye a nyugati hatalmakkal tető alá hozott nukleáris egyezmény – értékelte a választásokat N. Rózsa Erzsébet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a tegnapi Iráni választások 2016 című konferencián. Mint mondta, Iránban mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak a tömegtámogatottságnak, hiszen ez adja leginkább a rendszer legitimációját. A voksolás tehát jól tükrözi az aktuális erőviszonyokat, és egyúttal előrejelzi a 2017-ben esedékes elnökválasztás körüli hangulatot – magyarázta a kutató.

Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem dékánja a nemzetközi tendenciákról elmondta, a parlamenti választások eredménye a regionális konfliktusokra is hatással lesz. A Közel-Kelet-kutató szerint ugyanis az atomalku legitim, elismert szereplővé tette Iránt a régióban, Teherán befolyása pedig az iraki és szíriai konfliktusok kimenetelére is jelentős. Pontosan ez a megerősödés az, ami keserű fogadtatásra talált Törökországban és Szaúd-Arábiában, így nagy valószínűséggel további hatalmi vetélkedéseket hoz a közeljövő.