Lech Walesa tagad és perelne

A volt elnök szerint bemocskolták a jó hírnevét

Őry Mariann – 2016.03.01. 04:12 –

Hosszabb külföldi útjáról visszatérve először tartott sajtótájékoztatót az ügynökmúlttal gyanúsított volt szakszervezeti vezető, Lech Walesa Varsóban. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) múlt hétfőn iratokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint Walesa együttműködött a kommunista belbiztonsággal. A volt lengyel elnök hamisítványoknak nevezte az iratokat.

Közölte, az IPN „világszerte bemocskolta” a jó hírnevét, ezért beperelné az intézményt. A távirati iroda tudósítása szerint Walesa homályosan, ellentmondásokba keveredve beszélt az SB-vel való kapcsolatáról. A személye melletti hétvégi szimpátiatüntetéseket szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szerepét firtató újságírói kérdésre válaszolva a volt elnök úgy fogalmazott: „Hagyni kell a fiatalokat, hogy kezdjék el a munkát.” Ő maga - tette hozzá - „majd a megfelelő pillanatban” csatlakozik.

Az IPN közölte, hogy ügyészei házkutatást tartanak Wojciech Jaruzelski tábornok, néhai kommunista miniszterelnök, az 1981-es hadiállapot fő felelőse özvegyének varsói villájában. Sajtókommentárok szerint az akció az IPN-nek egy éve indított eljárásával lehet összefüggésben, azzal, melyben azt vizsgálják, hogy a múlt század negyvenes és ötvenes éveinek fordulóján valóban beszervezte-e Jaruzelskit a kommunista katonai elhárítás.