Űrvilág a Millenáris Parkban

A bátrak akár a giroszkópot is kipróbálhatják

Csibra Tibor – 2016.03.01. 03:47 –

Szakembereknek, amatőr rajongóknak és laikusoknak is tartalmas, tanulságos időtöltést jelent az űrhajózás történetét bemutató Space kiállítás, amely még két hétig tekinthető meg Budapesten, a Millenáris Parkban.

A látogatók a jól megtervezett útvonalon az űrrepülés kezdeti, elméleti próbálkozásait megismerve juthatnak el a gyakorlati alkalmazásokig, amikor a második világháború poklában a német tudósok kikísérletezték és rendszerbe állították a V1 és V2 rakétákat, amelyek akkor még természetesen a tömegpusztítást szolgálták. A német szakembereket Vehrner von Braun vezette, aki munkatársaival az amerikaiaknak adta meg magát a háború végén, személye egyúttal garanciát jelentett az Egyesült Államok rakétaiparának fejlődésére. A tárlat remekül szemlélteti, hogy az ötvenes évek közepétől mennyire hasonló elvek, és minták alapján fejlődött egymás mellett, egymással versengve a szovjet, és az amerikai űrtechnika, amelyet 1957-ben az első műhold, a Szputnyik felbocsátásával látszólag a Szovjetunió nyert meg. A szinte mindent felülíró versengés onnantól teremtette meg a maga csodáit, hogy Gagarin űrrepülése után Kennedy elnök bejelentette: a hatvanas évek végéig amerikai emberek jutnak el a Holdra, és vissza is térnek onnan. Ugyanerre készült a Szovjetunió is, a kiállítás pedig szemléletesen megmutatja azokat a ma már elképzelhetetlen erőfeszítéseket, amelyeket a két szuperhatalom megtett a siker érdekében.

A tárlat vendégei életnagyságú modelleken tekinthetik meg a korabeli űrhajókat, az Apollo-küldetések holdautóit, szédülhetnek egy keveset a Mir-űrállomás modelljében, és megérinthetnek egy holdkövet is. A kiállítás valamennyi állomása mellett többnyelvű, szakszerű, de a laikusok számára is érthető magyarázat található. Az igazán vállalkozó kedvűek beülhetnek egy, az űrhajósok kiképzésekor használt, minden irányba gyorsulva forgó giroszkópba is, amelyben tudósítónk négy percet bírt ki, ami az egyik NASA-alkalmazott egy nappal korábban teljesített négyórás időtartamához képest szerény eredmény.