Csúcsokat döntöget az állampapírpiac

Sikeres az önfinanszírozási program – Csökkentek a lakáscélú hitelkamatok

Bódy Géza – 2016.03.01. 03:33 –

Az év első hónapjában 6610,5 milliárd forintra nőtt a pénzintézetek állampapír-állománya, ami új csúcsot jelent.

10oAz év első hónapjában 288,2 milliárd forinttal nőtt a bankok állampapír-állománya, így a hónap végén 6600 milliárd forint felett új csúcsot döntött – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ebből a tranzakciók, vagyis a nettó vásárlások 283,8 milliárd forintot tettek ki, ami október óta a legmagasabb érték volt. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) szerint az év első hónapjában 441,9 milliárd forint volt a nettó kibocsátás a forintban lévő állampapírok esetében, a jelek szerint ennek 64,2 százaléka, majdnem kétharmada a bankoknál landolt. A pénzintézetek vásárolhattak kötvényt a másodpiacon is, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban is az aukciós nettó eladások kétharmadát a bankok vették meg.

A januári folyamatban elsősorban az MNB önfinanszírozási programja játszott szerepet, a jegybank már tavaly sokat tett azért, hogy a kéthetes betétből az állampapírpiac felé terelje a bankokat. Ennek folytatásaként januárban bejelentette a jegybank, hogy április végére teljesen kivezeti a korábbi irányadó eszközt, vagyis a maradék ezermilliárdot is kitereli belőle. A januári állampapír-vásárlás valószínűleg még nem ennek tudható be, hiszen egyelőre nem mozdult meg a bankok pénze a kéthetes betét felől más eszközökbe. Az MNB ígérete szerint március végétől egy hónap alatt fokozatosan vezetik majd ki aukciós módszerrel a fennmaradó összeget.

Csökkentek a lakáscélú hitelek kamatai januárban, az átlag 5,62 százalék volt. A háztartások 28 milliárd forinttal több hitelt törlesztettek, mint amennyi újat felvettek. A bankokból 157 milliárdnyi forintbetétet vontak ki. Januárban a vállalatok nettó törlesztők voltak, 45,7 milliárd forintnyi devizahitelt törlesztettek, miközben 42 milliárd forinthitelt vettek fel. Ugyanakkor pénzügyi vagyonukat apasztotta, hogy 255 milliárd forint értékű betétet vontak ki a pénzintézetekből – közölte a Magyar Nemzeti Bank.