Kamionokat tartóztattak fel ukrán nacionalisták

A szélsőségesek élőlánccal akadályozták a teherszállítókat

MH/MTI – 2016.02.29. 15:13 –

Újraindították a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái azt a civil akciót a nyugat-ukrajnai Lviv megyében, amely az orosz kamionok Ukrajnán keresztüli áthaladását akadályozza.

A párt helyi szervezetének hétfői közlése szerint vasárnap este aktivisták egy csoportja élőláncot alkotott a kamionok előtt, és így tizenhárom teherszállító járművet tartóztattak fel a Lembergbe vezető egyik úton lévő útellenőrző pontnál. A Szabadság párt megyei vezetője, Ljubomir Melnicsuk arról számolt be, hogy a teherautókat három órán át nem engedték továbbhaladni, eközben pedig ismeretlenek érkeztek a helyszínre, akik orosz nyelven, nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették és fenyegették az aktivistákat, a kamionosok pedig többször megpróbáltak áthajtani az élőláncukon. A járműveket kísérő rendőrök nem avatkoztak közbe - tette hozzá Melnicsuk.   

A Lviv megyei rendőrség sajtószolgálata közölte: munkatársaik a kamionok útját álló aktivistákat igyekeznek felvilágosítani arról az időközben megszületett kormányhatározatról, amely engedélyezi az orosz teherszállítóknak, hogy áthaladjanak Ukrajnán. Megjegyezték, hogy a rendőrök gondoskodnak a közúti járműforgalom biztonságáról. Rendbontásról a tájékoztatás szerint nem érkezett bejelentés, az aktivistákat ért fenyegetést a rendőrség nem kommentálta.

A kijevi kormány február 25-től engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott korlátozó intézkedését. A két ország közötti „kamionháború” azzal kezdődött, hogy ukrán civil aktivisták és önkéntes alakulatok tagjai útblokádokkal akadályozták meg a múlt hónap közepén az orosz jelzésű teherszállítók áthaladását az ország területén. Az orosz kormány válaszul február 14-én megtiltotta az ukrán kamionok tranzitját Oroszország területén át. Másnap Kijevben a kormány határozatot hozott, amely - legitimálva a civil kezdeményezést - ideiglenesen, a vita rendezéséig megtiltotta az orosz teherszállítók áthaladását Ukrajnán.