Több ezren halhattak éhen az ostrom alatt lévő szíriai városokban

Először ágyúzta Törökország a dzsihadisták szíriai állásait

MH/MTI – 2016.02.29. 11:21 –

Több ezren halhattak éhen az ostromgyűrűkbe zárt városokban Szíriában - jelentette ki Zaid el-Husszein, az ENSZ emberjogi főbiztosa. Genfben összehívták a szíriai tűzszünet ellenőrzésére létrehozott munkacsoportot hétfő délutánra - jelentette be Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) ülésén szintén Genfben tartózkodó Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter előzőleg közölte, hogy Franciaország kezdeményezi a csoport azonnali összehívását, miután beszámolók szerint nem álltak le a légicsapások, illetve több értesülés szerint ellenzéki csoportok által ellenőrzött területeket támadtak harci repülőgépek.

Először ágyúzta Törökország a dzsihadisták szíriai állásait
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai állásait lőtte vasárnap a török haderő tüzérsége - közölte hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.
A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint az ágyúk a török Kilis tartomány keleti részéből körülbelül 50 lövést adtak le a szíriai Aleppó várostól északra fekvő vidékekre.
Az IÁ 10 különböző célpontjára irányuló beavatkozás részét képezte az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által folytatott terrorizmus elleni harcnak. Míg a török légierő korábban már négyszer mért csapást a szélsőségesekre Szíriában, addig a török tüzérség először hajtott végre támadást ellenük.
A dzsihadisták vasárnap offenzívát indítottak a török határhoz közeli Tell-Abjad városért, amelyet most a szíriai kurd erők tartanak ellenőrzésük alatt.
A szombat 0 órakor hatályba lépett szíriai tűzszünet nem vonatkozik az IÁ-ra és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Frontra, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezeteknek minősített fegyveres csoportokra.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt nyilatkozta, hogy a tűzszünet jelenleg csak Szíria területének egyharmadában valósul meg, de reményét fejezte ki, hogy az majd az egész országra kiterjed.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Misturával folytatott találkozója után újságíróknak elmondta, hogy a szíriai tűzszünetet összességében betartják, bár történt néhány incidens. Hozzátette: az orosz-amerikai munkacsoport és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) összes többi országa megpróbálja biztosítani, hogy több incidens ne forduljon elő, és a fegyvernyugvás folytatódjon.

„Az összeomlás szélén a tűzszünet”

A teljes összeomlás szélén áll a szíriai kormány támadásai miatt a szombaton helyi idő szerint nulla órakor életbe lépett, amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet - mondta hétfőn Aszaád az-Zúbi, a több szíriai ellenzéki csoportot magába foglaló Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetője az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak.

Az-Zúbi úgy fogalmazott, hogy nem a fegyvernyugvás megsértéséről, hanem teljes összeomlásáról van szó. „Véleményem szerint a nemzetközi közösség minden kísérletével teljes csődöt mondott, és ezután valódi, gyakorlati intézkedéseket kellene tennie a rezsimmel szemben” - szögezte le a HNC vezetője. Hozzátette, semmi jel nem utal arra, hogy az ENSZ égisze alatt megvalósuló genfi béketárgyalások március hetedikére kitűzött következő fordulójára folyamatban lennének az előkészületek.

ENSZ-főbiztos: Több ezren halhattak éhen

Zaid el-Husszein a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) ülésén mondott nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy több mint négyszázötvenezer ember rekedt ostromlott településeken Szíriában. Hozzátette, hogy egyes falvak és városok már évek óta el vannak zárva a külvilágtól.

A kormányerők megtisztították az IÁ-tól az aleppói utat
A szíriai kormányerők megtisztították az IÁ szélsőségeseitől a Hanázir településen keresztül vezető, kulcsfontosságú aleppói utat, és közben több mint 100 iszlamistával végeztek - közölte hétfőn a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szíriai katonai forrásokra hivatkozva.
Az IÁ más dzsihadista csoportokkal együtt a múlt hét elején lezárta az egyetlen, Aleppó felé vezető utat, amelyen a damaszkuszi kormány utánpótlást szállított a várost ostromló katonáinak, és amelyen polgári lakosok is közlekedtek.
Az iszlamisták rövid időre elfoglalták az Aleppótól 50 kilométerre délkeletre fekvő Hanázirt és a környező falvakat is. A települést a kormánycsapatoknak orosz légicsapások segítségével sikerült visszafoglalniuk csütörtökön. A katonai forrás szerint a szíriai hadsereg és a velük szövetséges milíciák hétfőn teljesen biztosítani tudták az útvonalat, amelyet megnyitottak a forgalom számára.

Figyelmeztetett, hogy folyamatosan akadályozzák az élelmiszerek, gyógyszerek és más humanitárius segélyek eljutását ezekre településekre, és ezért további ezrek vannak kitéve az éhhalál veszélyének.

Moszkva: Tűzszünet van, de a folyamatok leállítása nem könnyű

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő emlékeztetett, hogy Oroszország és az Egyesült Államok elnökei „már a legelejétől hangsúlyozták”, hogy a tartós tűzszünethez vezető út nem lesz egyszerű. Hozzátette, hogy ugyanakkor kulcsfontosságú a fegyvernyugvásról szóló megállapodás betartatása.

Az amerikai-orosz megállapodáson alapuló szíriai fegyvernyugvás szombaton nulla órakor lépett hatályba. Azóta szórványos harcokról érkeztek jelentések, a megállapodást elfogadó felek azonban mindeddig nem sértették meg a tűzszünetet.