Ideiglenes befogadóállomás épülhet Körmenden és Szentgotthárdon

Megszüntetnék a nagyfai befogadóállomást

MH/MTI – 2016.02.29. 10:24 –

Háromszáz-ötszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás a következő napokban Körmenden, és hasonló létesítését tervezik Szentgotthárd mellett is - tudatta Körmend polgármestere. A nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomás megszüntetését fogja kezdeményezni az algyői önkormányzat - közölte Molnár Áron független polgármester hétfőn a Tisza-parti községben.

Háromszáz-ötszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás épülhet a következő napokban Körmenden, és hasonló létesítését tervezik Szentgotthárd mellett is - tudatta Körmend polgármestere.
Bebes István (Fidesz-KDNP) elmondta, a hétvégén már kaptak információkat a kialakult helyzetről, hétfőn pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesei rendkívüli testületi ülésen tájékoztatták az önkormányzati képviselőket a tervezett lépésekről.
A polgármester hangsúlyozta: egyelőre csak a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén létesítendő sátortábor felépítéséről esett szó, arról továbbra sincs információjuk, hogy migránsok mikor érkeznének a Rába-parti városba.

Hozzátette, inkább egyfajta felkészülés zajlik, hiszen közismert, hogy a szomszédos Ausztriában több ideiglenes beléptetőpont kialakításáról döntöttek, ezek között szerepel a heiligenkreuzi is, ami indokolja, hogy Körmenden, illetve Szentgotthárdon ismét létesítsenek sátortábort.
Bebes István továbbra is úgy tudja, hogy az ideiglenes táborok csak nyitott intézményként működhetnek, de a közbiztonság fenntartását a rendőrség szavatolja, erre határozott ígéretet kaptak Tiborcz Jánostól, Vas megye rendőrfőkapitányától, aki szintén ott volt a hétfő délelőtti körmendi testületi ülésen.
Tompa László (Pro Körmend) önkormányzati képviselő közleményében úgy fogalmazott: a helyi polgárok biztonságérzete miatt fontosnak tartják a polgárőrség megerősítését, a migránsok rossz egészségi állapota miatt a rövidesen elkészülő körmendi kórház ágyszámainak növelését, valamint azt is, hogy a körmendi befogadópontot egy nyugati határhoz közelebb eső területre helyezzék át.

Ideiglenes befogadóállomás épülhet Szentgotthárdon is
Háromszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás létesítését tervezik Szentgotthárdon, közvetlenül a magyar-osztrák határ mellett - közölte Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester, miután hétfő délután a képviselő-testület tagjai is tájékoztatást kaptak a kormányzati szándékról.
Hozzáfűzte: a kijelölt terület hetven százaléka belvizes, véleménye szerint az jelenlegi állapotában nem alkalmas a sátortábor felépítésére, ezért azt javasolta, hogy a műszaki stábbal vizsgáltassanak meg más helyszínt is. Arról, hogy mikor kezdik építeni a tábort, a polgármester nem tudott tájékoztatást adni.
Huszár Gábor szerint ha megépítik Szentgotthárdon és Körmenden is az ideiglenes migrációs befogadóállomást, akkor a két tábor kapacitása együttesen sem haladja majd meg a 600-700 főt, azok nem lesznek nagyobbak, mint amekkorát tavaly szeptemberben létesítettek.
A polgármester szólt arról is: ha ismét működne a tervezett ideiglenes befogadóállomás, akkor megítélése szerint ismét szükség lesz a városban és környékén a rendőri jelenlét megerősítésére.
"Arra kértem Vas megye jelen lévő rendőrfőkapitányát, hogy csakúgy mint tavaly szeptemberben, mindent tegyenek meg a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében" - mondta.
Hozzátette: szükség lesz arra is, hogy az önkormányzat nagyobb létszámban vehessen igénybe közmunkásokat a keletkező hulladék összegyűjtésére, valamint központi forrásból bővíteni kellene a városban már meglévő köztéri kamerarendszert is.
A Jobbik szentgotthárdi szervezete hétfői közleményében azt írta: határozottan tiltakoznak az ellen, hogy akár csak egy napig is migránsok tartózkodjanak Szentgotthárdon és Körmenden.

Medgszűnhet a nagyfai befogadóállomás

A település közigazgatási területén működő nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomás megszüntetését fogja kezdeményezni az algyői önkormányzat - közölte Molnár Áron független polgármester hétfőn a Tisza-parti községben.
A politikus sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt másfél, két hétben jelentősen megnövekedett a településen megjelenő migránsok száma. Elsősorban az üzletekbe, a dohányboltba érkeznek a községbe a Tisza túlpartján található táborból.

A polgármester két olyan esetről is beszámolt, hogy fiatal férfiak a buszon „lányokat inzultáltak nonverbálisan”.

Molnár Áron közölte, írásbeli kérdéssel fordult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, mert a legkomolyabb gondot az információhiány jelenti. Nem tudják, mennyien tartózkodnak a táborban, de informálisan úgy értesültek, hogy háromszázan is lehetnek.

A politikus szerint a táborban nincs rendőri jelenlét, biztonsági őrök tartják fenn a rendet. A környékbeli - főként tanyákon lakó - harminc-negyven család biztonságát ez nem tudja szavatolni - mondta. Hozzátette: a településen élők szeretnék, ha a községben is növekedne a rendőri jelenlét.

A polgármester bejelentette, kedden rendkívüli ülést tart a község képviselő-testülete, ezen kezdeményezi, hogy csatlakozzanak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének egy lakossági fórumon elhangzott felvetéséhez, hogy az érintett települések - Algyő mellett Hódmezővásárhely és Maroslele - együtt kérjék a kormánytól a nagyfai tábor megszüntetését.