Erősödő nyomás a déli határokon

Készenléti szolgálatot rendelt el a rendőrség az illegális bevándorlással összefüggésben, jórészt gazdasági migránsok jönnek

Bán Károly – 2016.02.29. 01:19 –

Folyamatosan, szinte napról napra emelkedik a szerb-magyar határszakaszon az illegális határsértők száma – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombati sajtótájékoztatóján.
Januárban ötszáz, februárban hatszázötven, az elmúlt tíz napban már naponta átlagosan száztíz illegális határsértő érkezett az országba a kerítéssel védett déli határszakaszon – jelentette be szombati tájékoztatóján Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója. Elmondta, ha új útvonalakon próbálkoznak majd a migránsok, a kormány felkészült rá, hogy a román határt is lezárja. Közben Mosonmagyaróvárnál egy szomáliai embercsempészt és tizenhárom illegális migránst, míg a hegyeshalmi vasútállomáson négy-négy pakisztáni és egyiptomi, három algériai és egy libanoni állampolgárt fogtak el a rendőrök. A főtanácsadó a távirati iroda jelentése szerint arról is beszélt, Magyarországon száznégy ország állampolgárai haladtak át, nagy részük pedig nem háború, üldöztetés vagy életveszély miatt indult útnak, hanem a gazdasági kilátástalanság miatt egy jobb élet reményében – jelentette ki. A menedékkérők új útvonalakon próbálnak majd bejutni Európába. Ha ez előfordulna, akkor rövid időn belül megtennék azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban a szerb-magyar és a horvát-magyar határon bevezettek – mondta. Hozzátette, hogy a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, így rövid időn belül le tudnák zárni a román-magyar zöldhatárt is.

Szólt arról is, az utóbbi hetekben megjelentek kisebb-nagyobb migránscsoportok a szerb–magyar–román hármas határon is, de a román határőrök megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal látják el feladatukat, és a magyar szakembereket is tájékoztatják az elfogásokról.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány készenléti szolgálatot rendelt el péntek délutántól a Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság két határvadász bevetési osztályának hivatásos állománya részére – közölte a hét végén az ORFK. Erre a szomszédos országokban, így Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában az illegális bevándorlással összefüggésben bevezetett intézkedések miatt volt szükség. A hatóságok egyébként folyamatosan elemzik a balkáni eseményeket és ennek alapján intézkedtek.