Cameron: Maradjunk!

„Az unióból való kilépés egyetlen bizonyossága csak a bizonytalanság lenne”

MH-összeállítás – 2016.02.29. 01:16 –

A brit miniszterelnök szerint „az évszázad hazardírozása lenne”, ha a brit választók az EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson arra voksolnának, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Cameron 20160229David Cameron hazárdjátéknak tartja a kilépést (Fotó: Reuters - Peter Nicholls)

David Cameron a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív brit vasárnapi lapnak írt cikkében úgy fogalmazott, hogy a kilépés egyetlen bizonyossága a bizonytalanság lenne, és a távozás mellett kampányolók érvrendszere hirtelen rendkívül gyengévé válik, ha arra kérik őket, hogy vázolják fel konkrét elképzeléseiket az Európai Unión kívüli életről. Azok az EU-n kívüli országok, amelyeknek kétoldalú megállapodások alapján teljes hozzáférésük van az EU egységes belső piacához, fizetnek az uniós költségvetésbe, és el kell fogadniuk a személyek szabad áramlását, miközben nincs beleszólásuk e szabályok kialakításába - írta Cameron, válaszul a távozást pártolóknak arra az érvelésére, hogy Nagy-Britannia az EU-n kívülről is hozzáférhetne az unió egységes piacához. Norvégia fejenkénti hozzájárulása az EU-költségvetéshez például nagyjából ugyanannyi, mint Nagy-Britanniáé, és lakosságarányosan kétszer annyi EU-munkavállalót fogad, viszont nincs jelen az EU döntéshozó testületeiben - hangsúlyozta a brit miniszterelnök. Svájcnak tíz évébe telt, mire megállapodásra jutott az EU-val a kétoldalú viszonyrendszer kialakításáról. Kanada esetében ugyanez hét évig tartott, ráadásul ez a megállapodás még nem is lépett érvénybe - áll Cameron cikkében. A kormányfő hozzátette: Kanada exportjának tíz százaléka, a brit kivitelnek viszont a fele irányul EU-piacra.

A konzervatív párti brit kormány – miután a legutóbbi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ra népszavazást írt ki az EU-tagság sorsáról. A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy az ország maradjon a megreformált EU tagja. A brit kormány és a Konzervatív Párt ennek ellenére megosztott a kérdésben.


Ír elutasítás

Az ír választók nem szavaztak ismételten bizalmat a Fine Gael és a Munkáspárt kormánykoalíciójának - ismerte el szombat este Enda Kenny ír miniszterelnök az Irish Times című helyi lap információi szerint. A kormányfőt kiábrándították pártjának a pénteki választásról mutatkozó eredményei. Az Irish Times online hírportálon közzétett információk szerint az eredmények igazolni látszanak a korábbi előrejelzéseket: a legnagyobb kormánypárt, a Fine Gael 25,9 százalékkal az első helyen áll, szorosan a nyomában az ellenzéki Fianna Fáil 25 százalékkal, harmadik helyen pedig a Sinn Féin nacionalista párt áll 16,6 százalékkal.