Páncélszekrényben tartják a német határ lezárásának tervét

„Másmilyen intézkedések” jöhetnek, ha nem sikerül csökkenteni a görög–török határon az unióba belépő menekültek számát

Kristály Lehel – 2016.02.29. 01:13 –

Németország felkészül arra, ha le kell zárnia határait a menedékkérők előtt. Münchenben és Berlinben is készültek már tervek egy lehetséges fordulatra a német migránspolitikában.

bevándorlók 20160229Illegális bevándorlók sorakoznak Görögország határai mentén (Fotó: Reuters)

Csökkenteni kell a menekültügyi ellátás színvonalát és össze kell hangolni az ellátási normákat egész Európában a német kormány fejlesztéspolitikai minisztere szerint. Gerd Müller azt mondta, „képtelenség” és hosszabb távon tarthatatlan állapot, hogy a schengeni övezeten belül ugyan határok nincsenek, de országonként „teljesen más szabványok érvényesülnek a menedékjogi eljárásjogban és az anyagi juttatásokban”. Egyebek mellett ennek tulajdonítható, hogy a „menekültek kilencven százaléka Németországban marad” – érvelt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban.

Időközben elkezdődött a felkészülés a német szövetségi belügyminisztériumban arra az esetre, ha le kell zárni a határt a menedékkérők előtt – írta a Welt am Sonntag című német vasárnapi újság. A lap szerint a kormány fordulópontnak szánja a március 7-re tervezett EU–Törökország csúcstalálkozót a menekültválság kezelésében, és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szavai szerint az eddigiekhez képest „másmilyen intézkedésekre” kerül sor, ha nem sikerül rövidesen nagymértékben csökkenteni a görög–török határon az EU-ba belépő menekültek számát.

A szövetségi rendőrség már tavaly szeptemberben elkészített egy tervet a határ lezárásáról valamennyi menedékkérő előtt. A harmincoldalas – jelenleg páncélszekrényben fekvő – bevetési parancs a szövetségi rendőrség 21 századának szól, és akár azonnal ki lehet adni. A jogalapot a menedékjogi eljárásról szóló törvény biztosítja, amely szerint meg lehet tagadni a belépést biztonságos harmadik országból érkező menekültektől.

A dokumentum alapján a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség egységei lezárnák a bajor–osztrák határszakasz valamennyi – hatvannál is több – átkelőjét, valamint az Inn és a Salzach határfolyó összes hídját, és legfeljebb „minikontingensekben” engednének be az országba menedéket kereső embereket.

A bajor kormány is készül egy lehetséges fordulatra, a Welt am Sonntag beszámolója szerint a tartományi belügyminisztérium nemrég utasította a rendőrség több területi vezetőségét, hogy kezdjék meg az „előzetes mérlegelést” arról, miként lehetne támogatni a szövetségi rendőrséget, ha annak feladata lenne a tartós határellenőrzés és a menekültek visszautasítása. Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a lapnak kiemelte: amennyiben a március 7-i rendkívüli uniós csúcs sikertelen lesz, a menekülthullám korlátozását „Németországnak önállóan kell megoldania, akár EU-s szabályozás nélkül”.

Ugyanakkor Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szombaton újból elutasította, hogy bárki is összekapcsolja a migrációs válság megoldásával kapcsolatos álláspontot és az európai uniós alapokat. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter bírálatára reagálva – hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország a menekültügyben nem szolidáris a többi uniós országgal – Sobotka hangsúlyozta, hogy Csehország segít és hozzájárul a migrációs válság megoldásához.

Doskozil szombaton elfogadhatatlannak minősítette, hogy azok az országok, amelyek sok pénzt kapnak az uniós alapokból, elutasítsák a migrációs válság közös megoldását. „Visszautasítom, hogy a kohéziós alapokat és az európai alapokat valamiféle bunkósbotnak használják, amely arra kényszerítené az egyes európai államokat, hogy megváltoztassák véleményüket” – reagált Sobotka.


Röviden
Seehofer: hiányzik a tárgyilagosság a köztelevíziók beszámolóiból

- Nem számol be hitelesen a menekültválságról a két német országos közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Der Spiegelnek. A német hírmagazinban a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kifejtette: „ha a nem lennének élő adások, akkor nemigen lennének a való életet bemutató tartalmak” az ARD és a ZDF programjában, ahol az alkotók személyes meggyőződése alapján készülnek a tudósítások.

- Elérheti a hetvenezret is a következő hetekben azoknak a migránsoknak a száma, akik Görögországba érkeznek - mondta Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter vasárnap. Jelenleg 22 ezer migráns tartózkodik Görögországban.

- A migrációs válsággal szemben minden nemzet együttműködését és a terhek egyenlő megosztását szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben elmondott imájában. A menekülők tragédiájáról szólva Ferenc pápa segítséget sürgetett Görögország és azon más államok számára, amelyeket az elsők között érint a migráció. A pápa a Szent Péter téren levőkkel Görögországért imádkozott.

- A svájciak népszavazáson utasították el azt a javaslatot, hogy az ország szigorítsa a bűncselekményt elkövető külföldiek automatikus kiutasítását lehetővé tévő törvényt - közölte az állami televízió vasárnap. A népszavazási kérdést a bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) terjesztette elő.