Egy év haladékot kaphatnak a cégek a kötelező tőkeemelésre

A törvénymódosításról már kedden szavazhat az Országgyűlés

MH/hvg.hu – 2016.02.27. 12:29 –

Egy évvel, 2017. március 15-éig meghosszabbodhat a kft.-k kötelező törzstőke-emelésének határideje Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese által pénteken benyújtott törvénymódosítás nyomán.

A jelenlegi szabályozás szerint március 15-ig kell a kft.-nek 3,5 millió forintra emelniük tőkéjüket, de Gulyás Gergely törvényjavaslata alapján erre még egy évük lesz. 

Emellett a Ptk. hatálybalépésekor nyilvántartásba bejegyzett, illetve bejegyzés alatt álló egyesület és alapítvány 2017. március 15. napjáig köteles a létesítő okiratának mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a Ptk. szabályainak.

Egyesület esetében nem kell módosítani az alapszabályt abból az okból, hogy az tartalmazza az egyesület alapító tagjainak nevét, és azok lakóhelyét vagy székhelyét.

Jelenleg 52 922 olyan szervezet van az országban, amelyek még nem feleltették meg létesítő okiratukat a hatályos Ptk. rendelkezéseinek. Ez a szám az összes nyilvántartott civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek számának mintegy 65 százaléka.

A törvénymódosítás célja, hogy a jogi személyek védelme érdekében megakadályozza a mulasztásból eredő ellehetetlenülést, és méltányos módon biztosítsa a civil társadalom számára a Ptk. rendelkezéseihez való alkalmazkodáshoz szükséges megfelelő időt.

Az Országgyűlés napirendje szerint a javaslatról március 1-jén (kedden) már szavazhatnak is a képviselők, vagyis a törvénymódosítás március 2-án hatályba is léphet.