Stabilizálják az iskolafenntartót

Harmincnyolcmilliárd forintos pluszforrást kap a Klik, ez magában foglalja a tizenhétmilliárdos kintlévőség rendezését is

Korompay Csilla – 2016.02.27. 01:36 –

Bemutatkoztak tegnap a Klik új vezetői. Cél, hogy az intézményfenntartó gazdálkodása a jövőben átláthatóbb, szabályos legyen – mondta Jenei Zoltán, aki miniszteri biztosként felel majd az új fenntartói struktúra kialakításáért.

Megírtuk, márciustól új vezetők kerülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ élére – az elnök Pölöskei Gáborné lesz, aki miniszteri biztosként az intézményrendszer szakmai átalakításában is részt vesz majd. A Klik gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldására, az új fenntartói struktúra kialakítására miniszteri biztossá nevezik ki Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem kancellárját. Hanesz József, a jelenlegi elnök közös megegyezéssel távozik. A humántárca közölte, olyan, az állami fenntartás stabilitására épülő szervezetnek kell létrejönnie, amely a tanulók érdekeit tartja szem előtt, épít az iskolák vezetőinek fokozottabb önállóságára és az ezzel járó nagyobb felelősségre.

Palkovics László oktatási államtitkár tegnap a Klik átszervezésének irányítóit bemutató tájékoztatón hangsúlyozta, a kormány biztosítja az intézményrendszer konszolidációjához, valamint a további stabil működéshez szükséges forrásokat. Összesen harmincnyolc milliárd forintos pluszpénzt kap a Klik, ez magában foglalja a tizenhét milliárdos kintlévőség rendezését is – közölte. A cél, hogy olyan szervezet jöjjön létre, amely az eddigieknél nagyobb mértékben lesz partner az iskolák számára. Viszonylag egyszerű módosításokkal nagy változást lehet elérni, decentralizációval és az igazgatóknak adott nagyobb hatáskörrel. Kijelentette, szükség van arra a tudásra is, amit Jenei Zoltán a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásának stabilizálása során szerzett, amikor a nyolcmilliárdos hiányt tizedére csökkentette, és megmutatta, alkalmas egy nagy rendszer irányítására.

Pölöskei Gáborné azt mondta, „nagy a feladat, némi félelemmel, de örömmel vállaltam el. Operatív ember vagyok, és ez egy operatív feladat.” Beszélt arról is, tizenhét éve dolgozik a közigazgatásban, az oktatásirányításban, és lényegében „a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős” helyettes államtitkári megbízása is erről szólt. Megjegyezte, nagy segítséget fog jelenteni számára a Fővárosi Önkormányzatnál szerzett tapasztalata (ott az oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályt vezette – a szerk.). A pénzügyi kérdésekben pedig Jenei Zoltánra támaszkodhat majd – hangsúlyozta. Három fő feladatkört jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működtetést, illetve hogy július elsejére felálljon az új szervezet.

Jenei kijelentette, a lehető leggyorsabban áttekintik a Klik gazdálkodását, működési környezetét és a több tízezres számlaállományt. Reményei szerint a számlák gyors rendezése helyreállítja majd a bizalmat a Klikkel szemben, és segítheti a belső nyugalom visszaszerzését is. Gondoskodnak róla, hogy a jövőben a gazdálkodás átláthatóbb, szabályos legyen. „A feladat hatalmas, de július elsejéig megvalósítható” – fogalmazott.


Pályázati lehetőség a tehetségekért

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Program céljainak megvalósítására – közölte lapunkkal a humántárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. Már elindult a programra felajánlható adó egy százalékokról szóló kampány is. Az Európai Uniós fejlesztési forrásokból megvalósuló Tehetségek Magyarországa elnevezésű programra a következő öt évben 6,5 milliárd forint jut, vagyis a hazai források évente több mint egymilliárd forinttal egészülhetnek ki. A pályázati felhívások már tavasszal megjelennek annak érdekében, hogy a szervezetek támogatást nyert programjaikkal tervezve kezdhessék meg a 2016/2017-es tanévet.