A tanároktól függ az oktatás

„Sokoldalúan tájékozatlanok a megmondóemberek”

Korompay Csilla – 2016.02.27. 01:35 –

Több pedagógusból az önképzés igénye is hiányzik, ők csak szakmának tekintik ezt, nem hivatásnak, nem mintát akarnak adni a fiataloknak, legfeljebb valamiféle tudást – mondta Klinghammer István az Echo Televíziónak.

Klinghammer István 20160227Klinghammer István (Fotó: Hegedüs Róbert)

Nem gondoltam volna, hogy a „kockás inges” kifejezés ekkora vihart kavar – mondta Klinghammer István professor emeritus, volt felsőoktatási államtitkár Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorában. A „pedagóguslázadás” megmondóembereivel kapcsolatban úgy fogalmazott, „annyi dologhoz nem értenek az életben, hogy már sokoldalúnak tekinthetők”.

Az egykori államtitkár arról is beszélt, mivel az esélyegyenlőség miatt megkérdőjelezhetetlen az állam felelősségvállalása a közoktatásban, ezért a Klik létrehozása jó döntés volt, csak a megvalósítás sikerült rosszul, azért, mert hivatali szemlélettel kezdtek hozzá, rátermett emberek nélkül. Azonban az eddigi tapasztalatok alapján ki lehet, sőt, ki kell javítani – hangsúlyozta, megjegyezve, ha a szülők a gyermekeiket rá merik bízni az iskolaigazgatóra, akkor egy kisebb eszközbeszerzéssel is boldogulhat.

A közoktatásból kikerülő fiataloknak korszerű tudással és műveltséggel kell rendelkezniük, és ebben benne van az is, hogy a mai technikát használni tudják – mondta. Hozzáfűzte, baj van az oktatás minőségével, márpedig ezt a tanári kar minősége határozza meg. Minőségbiztosítás mindenütt van, az iskolában is lennie kell – mondta. Beszélt arról is, hogy a mai tanárok jelentős része nem hivatástudatból jelentkezett annak idején a főiskolára, és nem is a legkiválóbb képességű diákok voltak. A továbbképzésekkel is problémák vannak. Felidézte, sokat küzdöttek azért, hogy a továbbképzéseket a főiskolák végezzék, és ne a több száz magánvállalkozás. Ráadásul sok pedagógusból az önképzés igénye is hiányzik, ők csak szakmának tekintik ezt, nem hivatásnak, nem akarnak mintát adni. Azért hiányzik a tanár éthosza, mert „vannak, akikben nincs mit elismerni”.