Békésebb külpolitikát hozna Donald Trump

A republikánus Marco Rubio követné a lehető legagresszívabb diplomáciát

Őry Mariann – 2016.02.27. 01:24 –

Hillary Clinton agresszívabb külpolitikát folytatna, mint a bevándorlást ellenző Donald Trump. A republikánus milliárdos jóval békésebb, mint ellenfelei.

Trump 20160227Marco Rubio, Donald Trump és Ted Cruz republikánus jelöltek (Fotó: Reuters - Mike Stone)

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok külpolitikai álláspontját vizsgálta csütörtöki összeállításában a The American Conservative, emlékeztetve arra, hogy a legutóbbi két elnök – George W. Bush és Barack Obama – sokkal nagyobb héjának bizonyult, mint azt a kampányában ígérte. Az aspiránsoknak a védelmi kiadásokról, Oroszországról, az iraki háborúról, Líbiáról, Szíriáról és Iránról megfogalmazott állásfoglalásait osztályozták az amerikai osztályozási rendszer szerint A-tól F-ig – jelen esetben az „A” a legvisszafogottabb, az „F” pedig a legharciasabb politika.

A demokratáknál Hillary Clinton volt külügyminiszter „D”, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig „B” osztályzatot kapott. A katonai költések terén Clinton középutas, konszenzusos álláspontot képvisel. Oroszországgal kapcsolatban ambivalensen nyilatkozik, a lap szerint politikája provokálná Moszkvát. Iránt illetően kimondottan békés Clinton, az iraki háborút eredetileg támogatta, de ma hibának tartja, Szíria és Líbia esetében viszont kemény álláspontjával „F” osztályzatot érdemelt ki. Sanders megszavazta a szenátusban a Kaddhafi-rezsim megdöntését Líbiában és az ENSZ beavatkozást, minden más kérdésben azonban kimondottan mérsékelt.

A győzelemre is esélyes republikánus trióból a bevándorlásról keményen beszélő milliárdos üzletember, Donald Trump álláspontja a legbékésebb, „C” osztályzatú. A védelmi költségvetést illetően nincs konkrét terve, sokkal erősebb hadsereget ígér, amit szerinte „sokkal kevesebből is meg lehet valósítani”. Trump javítaná a kapcsolatokat Oroszországgal, s véleménye szerint a szíriai orosz légi csapások az Iszlám Állam ellen irányulnak; emellett hibának tartja, hogy Washington olyanokat fegyverez fel, akik aztán ellenük fordulnak. Az iraki háborút állítása szerint határozottan ellenezte, igaz, ennek nincsen nyoma – a líbiai beavatkozást viszont támogatta, de ma óriási hibának tartja. Az iráni megállapodást nem ellenzi, s „biztosítaná”, hogy Irán betartsa azt. Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor – akik a csütörtöki houstoni vitán szokatlanul durván támadták Trumpot a migrációval kapcsolatos nézetei miatt – „F”, valamint „D” osztályzatot kaptak. Cruz drámaian megnövelné a védelmi kiadásokat, felfegyverezné Ukrajnát, nincs nyoma annak, hogy ellenezte volna az iraki háborút, bár most ismert információk alapján helytelennek, hibának tartja a líbiai beavatkozást, bombázná Szí­riát, és beiktatása után azonnal széttépné az iráni megállapodást. Hasonló állásponton van Rubio is, aki Cruznál is lelkesebben küldene fegyvert Kijevnek, továbbá még mindig határozottan kiáll az iraki háború és a líbiai beavatkozás mellett – tulajdonképpen minden témakörben „F” osztályzatot kapott.