Kitörtek a migránsok a görögöknél

Kontrollálatlanul vonul a tömeg a kontinensen, a nyugat-balkáni országok napi kvótával korlátozzák a bevándorlók számát

MH-összeállítás – 2016.02.27. 01:22 –

A kerítéseket szétvágva tört ki mintegy ezernyolcszáz migráns a szaloniki befogadótábortól, hogy folytassák útjukat Nyugat-Európa felé. Macedónia ugyanakkor az osztrák szigorítások után, egyeztetve Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával, lényegében lezárta a határt az érkezők előtt: ötszáznyolcvanra korlátozták a naponta átengedett menekültek számát, ezzel megbénítva továbbjutásukat.

menekültek 20160227Megelégelték a várakozást a feltorlódott menekültek (Fotó: Reuters - Yannis Behrakis)

Egyre kiélezettebb a helyzet Görögországban, a macedón határon péntek reggel már több mint 4500 migráns rekedt Idomeninél, és további huszonötezer menekült van úton a határ felé a görög rendőrség értesülései szerint. A görög hatóságok nem tudják megakadályozni, hogy az országban feltorlódott menekültek ezrei továbbvonuljanak Macedónia felé. A helyi lapok beszámolója szerint csütörtökön mintegy ezernyolcszáz bevándorló indult el a sztrádán gyalogosan a macedón határ felé, miután kitörtek a szaloniki befogadóállomásról. „A helyzet teljesen kontrollálhatatlanná vált” – jelentette ki a második legnagyobb görög város polgármestere. Jannisz Butarisz szerint a Szaloniki melletti Diavata táborból kerítéseket átvágva vonulnak ki a menekültek, és „sem a hadsereg, sem a rendőrség nem tudja őket megállítani, attól tartva, hogy az lázadáshoz vezetne”. A polgármester szerint a táborból főként fiatalok törnek ki, nem várják meg a buszokat, hogy kisebb csoportokban, szervezetten vigyék őket Idomenibe, a macedón határhoz.

„A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába” - mondta Christopher Bachtrog, a Vöröskereszt egyik illetékese. „Azok az emberek, akik itt, a határon várakoznak, erről mit sem tudtak. Részben már Leszboszon vettek maguknak sok pénzért buszjegyet a határig, és most nem tudnak továbbmenni” – tette hozzá. Todorisz Drítszasz, a hajózási és a szigetek ügyeinek minisztere elmondta, Athén megkísérli csillapítani a menekültáradatot azáltal, hogy a következő napokban az eddiginél kevesebb illegális bevándorlót szállít az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő szigetekről a szárazföldre.

A görög főváros Viktória terén két migráns felakasztotta magát egy fára még csütörtökön, de társaik időben levágták őket – számolt be a távirati iroda. A két férfi azért próbált meg öngyilkosságot elkövetni, mert nem bírták kivárni, hogy Görögország északi részébe utaztassák őket. A két migránst kórházban ápolják.

A szlovén rendőrség pénteken bejelentette, hogy a nyugat-balkáni országok korlátozzák a migránsáradatot. Tájékoztatásuk szerint Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői már korábban megállapodtak arról, hogy ötszáznyolcvanra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. Mint írták, tiszteletben tartják az osztrák kvótát, és a visszatoloncolások elkerülése végett napi mintegy ötszáznyolcvan migráns belépését engedélyezik annak érdekében, hogy minden érkező bevándorlót a schengeni szabályoknak megfelelően ellenőrizhessenek. Ausztria múlt péntektől naponta 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát, és naponta nyolcvanra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát.


Röviden
„Nem itt tartanánk, ha Brüsszel elfogadja a magyar megoldást”

- Messze Magyarország a legszolidárisabb Németországgal, hiszen területén keresztül egyetlen illegális bevándorló sem érkezik Németországba – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a távirati irodának pénteken. Hozzátette: „Egyedül mi mondhatjuk azt, hogy rajtunk keresztül egyetlenegy illegális bevándorló sem jut el Németországba”. Mint mondta, ha Európa egy évvel ezelőtt fogadta volna el a magyar megoldást a bevándorlási válsággal kapcsolatban, ma nem itt tartanánk. „Sajnos egyes európai vezetők továbbra is megpróbálják a valótlanságot valóságnak, a hamisságot igazságnak beállítani.”

- A Le Figaro című francia konzervatív lap vezércikke szerint elkerülhetetlen volt, hogy a migránsválságban tapasztalható európai tehetetlenség a nemzeti kezdeményezésekhez és a határok visszaállításához vezessen. A lap azt is megjegyezte, hogy a frontvonalba került Ausztria, valamint a balkáni és a közép-európai országok vezették be azt Macedóniával, amit az Európai Unió képtelen volt megszervezni Athénnal és Rómával, azaz az érkezők tényleges ellenőrzését a belépési pontokon. A lap szerint „ez nem ideális megoldás”, de „legalább összehangolt akcióterv”.

- Athén nem hajlandó fogadni Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminisztert, miután Görögországot nem hívták meg a héten Bécsben tartott miniszteri migrációs konferenciára. Athén csütörtökön konzultációra hazahívta nagykövetét az osztrák fővárosból az ellen tiltakozva, hogy Görögország nélkül tartották meg a szerdai konferenciát, amit Athén barátságtalan lépésnek tekint. Mikl-Leitner kérte a görög hatóságokat, hogy a jövő héten Athénba látogathasson, de görög kormányzati vezetők nem fogadják.