Országjelentés hazánkról

Kiegyensúlyozott fejlődési pályán haladunk

Bódy Géza – 2016.02.27. 01:15 –

Magyarország kiegyensúlyozott, mérsékelt növekedési pályán halad. A munkaerő-piaci fejlemények kedvezőek, az államadósság csökken, de a beruházások az idén akár vissza is eshetnek – idézte a távirati iroda az Európai Bizottság tegnap közzétett 2016. évi országjelentését.

A tanulmány megállapította, hogy hazánk némi haladást ért el a 2015. évi országspecifikus ajánlások végrehajtásában. A jelentés szerint a gazdaság bővülése (GDP) meghaladja a válság előtti csúcsértéket és a növekedési potenciál fokozatosan javul. A GDP 2015-ben a becslések szerint 2,75 százalékkal nőtt, ami a magánfogyasztás és az export növekedésének köszönhető.

A költségvetési hiány a következő két évben még alacsonyabb lesz. A belső pénzügyi stabilitással kapcsolatban megállapítják, hogy a háztartások devizaalapú hiteleinek forintosítása véget vetett az egyik legnagyobb rendszerszintű kockázatnak.

A javuló gazdasági környezetnek és a bankokkal szembeni adópolitika enyhülésének köszönhetően kezd helyreállni a bankok nyereségessége. Ám a megfelelő tőkeellátottságuk és jó likviditásuk ellenére továbbra is óvatosan hiteleznek. Az országjelentés összegzésképpen megállapítja, hogy Magyarország összességében némi haladást ért el a 2015. évi országspecifikus ajánlások végrehajtásában.


Új kötelezettségszegési eljárás ellenünk

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt. Úgy vélik, hogy az korlátozhatja a vállalkozások letelepedési szabadságát. Lezárult viszont a plázastopot elrendelő magyar törvény miatt megindult kötelezettségszegési eljárás. A 2012 januárjában életbe lépett jogszabály értelmében három évre általános építési tilalmat rendeltek el a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre. A törvény 2014. december 31-ig volt hatályban.