A jövő héten kiderül, lesz-e felminősítés

Horváth Éva – 2016.02.27. 01:14 –

Bár kissé korai lenne, mégis van rá esély, hogy a Moody’s Investors Service már a jövő heti felülvizsgálaton visszaemeli a magyar államadós-osztályzatot a befektetési kategóriába – írták a londoni Morgan Stanley elemzői tegnap.
Mint ismert, a 2016-ra szóló menetrendek alapján a nagy nemzetközi hitelminősítők közül az idén először a Moody’s vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját március 4-re, jövő péntekre tűzte ki.

Az előrejelzésükben közölték, hogy a jövő pénteki felminősítést „egy kicsit korainak” tartanák, mivel a Moody’s csak novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását. A ház ugyanakkor húsz százalék esélyt lát arra is, hogy a Moody’s már a jövő héten bejelenti a magyar osztályzatok felminősítését. Ám többször hangsúlyozták, a magyar adósosztályzatok felminősítéséhez egyértelműen megvan a háttér.

Az elemzők szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Moody’s a júliusra kitűzött következő felülvizsgálaton sorolja át Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába.

Várakozásuk szerint Magyarországot az idén legalább két hitelminősítő visszaemeli a befektetési sávba, tekintettel a javuló államadósság-mérő számokra és a korábbinál kiszámíthatóbb gazdaságpolitikai környezetre. A szakértők szerint emellett 2016 lehet az az év, amikor a magyar kormány és a bankrendszer viszonya normalizálódik. A magyar szuverén adósosztályzatok idei felminősítését más nagy londoni házak is való-színűsítik.