Vasárnap tartják az Oscar-gálát

A díjak mellett a luxusra is érdemes figyelni

MH-összeállítás – 2016.02.26. 13:31 –

Vasárnap este nyolcvannyolcadik alkalommal rendezik meg az Oscar-gálát Los Angelesben. A legjobb idegen nyelvű film kategória egyik nagy esélyese Nemes Jeles László Saul fia című filmje. A díjkiosztón a sztárok mellett a luxusé a főszerep.

Vasárnap este – közép-európai idő szerint hétfő hajnalban – immár nyolcvannyolcadik alkalommal adják át a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit - közismert néven az Oscar-díjakat- a Dolby Színházban, Los Angelesben. A legjobb idegen nyelvű film kategória öt jelöltje között szerepel Nemes Jeles László Golden Globe- és cannes-i nagydíjas filmje, a Saul fia, amely a kritikusok szerint a szobor legesélyesebb várományosa.

Az Oscar-gálát fényűző luxus jellemzi, mindenből a legjobbat szolgálják fel a résztvevőknek. A díjátadásban közreműködő sztárokat például életnagyságú Oscar-szobor, bekeretezett filmkockák, és kényelmes kanapék várják a Dolby Színház pihenőszobájában, ahol színpadra lépés előtt kikapcsolódhatnak. A színfalak mögötti szobát az áramvonalas formákkal, rozsdamentes acél kiegészítőkkel és könyvespolcokkal egy modern hollywoodi luxuslakás mintájára rendezték be a Rolex szponzorálásával. A cserepes fákkal zölddé varázsolt berendezéshez kandalló és nagy képernyős tévé is tartozik. A falakat poszterek és Rolex órák díszítik.

A gála után szokás szerint megtartják a Kormányzók Bálját, amelyre ezerötszáz vendéget várnak. Az amerikai filmakadémia hagyományos vacsorájának mesterszakácsa a Michelin-csillagos Wolfgang Puck, már huszonkét éve állítja össze a bál menüjét, háromszázötven tagú csapatával idén több mint ötven fogással készül Hollywood krémjének fogadására. Puck elmondta, hogy csak a nyers hozzávalókból több mint ezer kilót használnak fel, nagy mennyiségű rákot, homárt és tonhalat szereztek be. A szakács elmesélte: a bálozók nem szoktak panaszkodni a menüre, ő nem szól bele abba, hogy miként készítik a filmjeiket, a vendégei pedig nem beszélnek bele az ő tudományába. Puck idén is feltálalja az olyan névjegyévé vált, megszokott finomságokat, mint a csirkés pite, sajtos makaróni, sült borda, miniburger és homár, de olyan meglepetéseket is ígért az estélyre, mint az alaszkai királyrák gyömbérrel és fekete babbal, valamint egy sor zöldséges fogás. A menünek általában nincs köze a filmekhez, idén azonban a séf kivételt tett, és egyik ételével a Mentőexpedíció című filmre utalt, amelyben a Marson ragadt magányos hős (Matt Damon) burgonyát termel, hogy ne éhezzen, amíg megérkezik érte a mentőcsapat. A séf konyhájából desszertként ellenállhatatlan édességek kerülnek az asztalokra: lesz csokoládé-szökőkút, bonbonválogatás, több ezernyi fánk és csokoládé Oscar is. Az eseményen ezerkétszáz üveg Imperial pezsgőt szolgálnak fel, ez legalább negyvenkétezer dollárnyi buborékos italt jelent, amely tizenegymillió forintnak felel meg.

Ráadásként a legjobb színész és színésznő, férfi és női mellékszereplő, valamint rendező kategóriában jelölt tehetségek számára a Distinctive Assets nevű cég ajándékcsomagot állít össze, amelynek értéke hatvankét millió forintnak megfelelő összeg. A csomag tartalmaz többek között vágyfokozó szert, luxus toalettpapír készletet, kozmetikumokat és körutakat Izraelbe és Japánba.

A világszerte érdeklődéssel várt gálát az ABC televízió élőben közvetíti a magyar nézők pedig hétfőre virradóra a követhetik nyomon a Duna-tévén.

Íme, egy exkluzív fotó az előkészületekről:

Az Oscar a filmvilág egyik legrangosabb elismerése, története 1927-re nyúlik vissza, ekkor alapították, és 1929-ben adták át először tizenkét kategóriában a Roosevelt Szállodában, az eseményen mintegy kétszázhetven vendég vett részt, és a ceremónia pedig alig tizenöt percig tartott. Az elismeréssel járó szobor 1931-ben kapta az Oscar nevet, állítólag azért, mert az akadémia első könyvtárosát az Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette. A díjazottak nevét az újságok sokáig előre megkapták, ám 1940-ben az egyik lapban a bankettre érkezők már olvashatták a nyertesek nevét, ezért áttértek a helyszínen felbontott, lepecsételt borítékokra. Az 1932-es gálát közvetítette a rádió, az televízióban pedig 1953 óta láthatjuk. A díjazottaknak 1986 óta kötelező az elegáns viselet, és a szobor átvétele után legfeljebb egy perces beszédet tarthatnak. Napjainkban huszonnégy kategóriában osztanak Oscar-díjat, és kétszázhuszonöt országban közvetítik a gálát, amelyet már az interneten is követhetünk.
Idén a rajongók leginkább Leonardo DiCaprio miatt izgulhatnak, a kritikusok szerint ez alkalommal végre őt is díjazzák, a színész eddig ugyanis nem kapott Oscart, pedig már többször jelölték, ez pedig minden évben elégedetlenséget váltott ki a szakértőkből és rajongókból egyaránt. Most jelölt filmjét, a Visszatérőt tartják befutónak a legjobb film kategóriában.