Iráni választás: jól szerepelnek a mérsékelt erők

Megkezdődött a szavazatszámlálás, rekordszámú résztvélt mértek

MH/MTI – 2016.02.27. 15:04 –

Megkezdődött a szavazatszámlálás szombaton Iránban az előző nap tartott kettős választások után. Haszan Róháni elnök délelőtti nyilatkozatában a demokrácia győzelmeként értékelte a nagyarányú részvételt. 

Az ázsiai országban pénteken közel 55 millió szavazásra jogosult járulhatott az urnák elé, hogy új parlamentet válasszon, továbbá döntsön többek között az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjairól. 

    Szombat délutáni értesülések szerint ez utóbbi testületbe jelöltek közül eddig a legtöbb szavazatot a reformerek által támogatott Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh kapta, messze megelőzve a konzervatív jelölteket. A 88 tagú Szakértői Tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben. 
    A belügyminisztérium 60 százalékos részvételről számolt be.
    Róháni elnök a szavazást követő első, szombat délelőtti nyilatkozatában a nagyarányú részvételt örvendetesnek nevezte és a demokrácia győzelmeként értékelte. "A demokrácia szükséges ahhoz, hogy Iránt közelebb hozzuk a külvilághoz" - fogalmazott az államfő. 
    Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.
    A képviselői mandátum elnyeréséhez az egyéni választókerületben leadott szavazatok legalább 25 százalékát kell megszerezni. Ha a jelölteknek nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor második fordulót tartanak, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás.
    Az iráni sajtó, illetve a helyi hírügynökségek szombaton arról számoltak be, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepelnek, a konzervatívok ezzel szemben teret veszítenek. 
    Elemzők szerint a voksolás kimenetelén múlik, meg tudja-e valósítani Haszan Róháni iráni elnök a 2013-as hivatalba lépésekor beharangozott társadalmi és gazdasági reformokat, s folytatni tudja-e a nagyhatalmakkal tavaly kötött atomalkuval megkezdett nyugati nyitást. 
    Egyes vélekedések szerint a választások eredménye egyfajta generációs váltást is eredményezhet abban az országban, ahol a mintegy 80 milliós lakosság közel 60 százaléka 30 év alatti.


A voksoláson való tömeges részvétel miatt az eredetileg tervezettnél több mint öt órával később, magyar idő szerint este kilenc óra után zárták az urnákat. Ez azért is figyelemre méltó, mert a legutóbbi, 2012-es törvényhozási választásokon a szavazóhelyiségek nyitva tartását még éppen azért hosszabbították meg éjfélig, mert túl kevesen indultak el szavazni. 

A mostani voksolás tétje az volt, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben.

A 290 tagú teheráni törvényhozásnak - amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó - az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van. Ha viszont a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a mostanáig a konzervatívok uralta parlamentben, az megerősítheti Róháni politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda.

Az eredményeket a kisebb választókerületekben már a szavazás estéjén közzéteszik, a tartományi városokban másnap, míg Teheránban három napot kell erre várni. A voksolás kimenetelét az Őrök Tanácsa hagyja jóvá és érvényesíti. 

Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte. Ha nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor a választási rendszer egy második fordulót irányoz elő, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás.

A választások biztonságát országszerte 250 ezer rendőr szavatolta.

A reformerek és a konzervatívok egyaránt a választási részvételre buzdították az embereket. „A nagy részvétel kiábrándítja majd ellenségeinket” - nyilatkozott Hamenej miután leadta szavazatát.

Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh, korábbi iráni elnök, a reformer erők egyik vezéralakja, arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a mérsékeltek gyengén szerepelnek a választásokon, az „nagy veszteség lenne az iráni nemzetnek”.