Elektronikus segítség az ügyfeleknek

Sorban állás nélkül be lehet szerezni a köztartozás-mentességi igazolást

Horváth Éva – 2016.02.26. 01:05 –

Sorban állás nélkül, költségmentesen be lehet szerezni a köztartozás-mentességről szóló igazolást a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételéhez - hívta fel a figyelmet honalapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Az új lakások építéséhez, vásárlásához, valamint a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez kérhető csok-ot ugyanis csak az kaphatja meg, akinek nincs köztartozása.

A köztartozás-mentességet a köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepléssel vagy tizenöt napnál nem régebbi nemleges adóigazolással lehet bizonyítani. Az adatbázisban szerepléshez szükséges KOMA elnevezésű nyomtatványt ingyen, sorban állás nélkül, elektronikusan lehet benyújtani a személyes ügyfélkapun.

A NAV kéri, hogy az ügyfelek az ügyfélkapu-regisztrációhoz és az igazolás igényléséhez vegyék igénybe az internetes időpont-foglalási lehetőséget (http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/ugyfelszolgalati_idopont_foglalasa). A regisztrációra a NAV egyes ügyfélszolgálatain, a fővárosi és megyei kormányhivatalokban, illetve azok járási (kerületi) hivatalaiban, a központi okmányirodában, továbbá a Magyar Posta Zrt. fiókjaiban van lehetőség.