A fővárosban idén is sok ingatlant vesznek befektetési céllal

A keresleti index jelenleg az elmúlt hat esztendő legmagasabb értékén áll

Horváth Éva – 2016.02.26. 01:04 –

Változatlanul nagy a befektetési célú ingatlanvásárlók aránya a piacon, főleg a fővárosban. Az idei adásvételek megközelítőleg fele azért köttetett meg, hogy a lakásokat idővel nyereséggel továbbadják.

ingatlan 20160226Az induló új projektek az év második felében jelennek meg a piacon (Fotó: Nagy Balázs)

A fővárosban továbbra is nagy a befektetési célú ingatlanvásárlók aránya, holott a támogatási környezet a lakhatási célú vásárlóknak kedvez – közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat saját adatain alapuló felmérését lapunkkal. A cég legfrissebb elemzése szerint az idén a budapesti ingatlanvevők átlagosan negyvennégy százaléka befektetési céllal vásárol. Arányuk negyvenegy és negyvenhét százalék között ingadozik hétről hétre, és nem tűnik úgy, hogy a megkötött adásvételi szerződések száma apadna. Többen akadnak olyanok, akik a befektetési szegmens zsugorodására számítottak, tekintettel arra, hogy az idén életbelépő új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyre nagyobb lehetőséget biztosít azoknak, akik saját célra vennének ingatlant.

A túlzottan azért nem meglepő jelenség egyik magyarázata a cég szerint az, hogy a bankokat váratlanul érte a január eleji csok-módosításcsomag, ami azóta ismét változott február elején. A hitelintézetek adminisztratív oldalról ezeket nem voltak képesek lekövetni kellő gyorsasággal, és még vannak olyan pontjai a törvénynek, amellyel kapcsolatban felügyeleti állásfoglalásra várnak. Ennek az lett a következménye, hogy több bank vagy takarékszövetkezet is újra és újra felfüggesztette a kérelmek befogadását, vagyis egyelőre akadozik a rendszer.

A piaci kínálat is szűkös, alig akad új építésű lakás, ráadásul ezek árába a fejlesztők beépítették a családi támogatások összegét – húzza alá a Duna House elemzésében, hozzátéve, hogy a következő időszakban ez minden bizonnyal változik majd. Rengeteg új projekt indul, amelyek az év második felében jelennek meg a kínálatban. A használt lakások oldaláról szemlélve megállapítható, hogy ott is nehézkes a keresés, mert a tulajdonosok kivárnak, arra számítva, hogy a várható piaci fellendülés további áremelkedést hoz.

Az ingatlanos hálózat szakértői szerint a képet tovább árnyalja, hogy a befektetők közül sokan élnek a csok-támogatással, ha megtehetik. A jogalkotó ugyanis kivette a szabályozásból a második lakás tilalmát. A keresleti oldal megnőtt, a cég keresleti indexe az elmúlt hat esztendő legmagasabb értékét mutatja.