Magyarul is tanulhatnak szakmát az erdélyi diákok

Tanműhelyek átadásán vett részt az államtitkár

MH/MTI – 2016.02.25. 16:36 –

Kolozsvári magyar szakoktatási tanműhelyek átadásán vett részt csütörtökön Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Református Kollégium Szakképző Intézetében egy 14,8 millió forintos magyar állami támogatással felszerelt asztalos műhelyt avatott, a Báthory István Gimnáziumban pedig 3,4 millió forintos támogatással vásárolt könyvkötőgépet adott át. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tanév a határon túli magyar szakképzés éve volt. Ennek a nyitányaként Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel 2014 október 2-án a kolozsvári református szakképző intézetet. Hozzátette, ezzel bővítették a Kolozsvár körzetében élő magyar gyermekek lehetőségeit, akik korábban csak román nyelven tanulhattak mesterségeket.

„Folytatjuk a szakképzés évét, de e mellé meghirdettük a külhoni magyar ifjú vállalkozók évét. Ezekre a diákokra a következőkben vállalkozókként is számítunk” - nyilatkozta az átadó ünnepség után az államtitkár. Hozzátette, áprilisban hirdetik meg azt a pályázatot, amely során 525 millió forint támogatást juttatnak a fiatal külhoni magyar vállalkozóknak.

„A nemzetpolitika változott. A szimbolikus dolgok után egyre inkább érezzük, hogy a szülőföldön való boldogulást kell erősíteni” - magyarázta az államtitkár.

A református tanintézet asztalos tanműhelyének átadóján felszólaló Kató Béla református püspök arról beszélt, hogy a Romániában kialakult gyakorlat szerint szakoktatást csak azok vállaltak, akiknek nem volt más lehetőségük. A református kollégium keretében megszervezett szakoktatás azáltal nyújt többet mint versenytársai, hogy itt több a szeretet, a ragaszkodás, és a felelősségérzet.

A református szakképző intézetben két évfolyamon száznyolcvan diák tanul hat szakon. A Báthory István Gimnázium könyvkötő szakján három évfolyamon hetvenöt diák tanul.