Változatlan a Fidesz–KDNP népszerűsége

Az ellenzéki pártok versenyében újra helyreállt a Jobbik, MSZP erősorrend

Baranya Róbert – 2016.02.25. 04:03 –

Egyetlen ellenzéki párt sem tudta növelni ámogatottságát a pedagógustüntetések hatására, sőt az MSZP-tábor még csökkent is – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából.

3oNem történt érdemi változás a pártok támogatottságában az elmúlt hónapban a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A Fidesz–KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal. Az adatok azt mutatják, hogy a pedagógustüntetés nem volt hatással a Fidesz népszerűségére, ahogy egyébként az ellenzék támogatottságára sem.

Az ellenzéki pártok versenyében helyreállt az előző hónapban a szocialisták javára minimálisan kibillenő Jobbik–MSZP erősorrend. A Jobbik támogatottsága nem változott ugyan érdemben (tizenegy százalék a januári tíz százalék után), a szocialistákkal viszont a januári tizenegy százalék helyett most csak nyolc százalék szimpatizál. A szocialisták támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében így három százalékponttal csökkent egyetlen hónap alatt. Más pártok támogatottságában még kis mértékű változások sem történtek: a Demokratikus Koalíció (DK) hat-, az Együtt és a PM egy-egy, az LMP pedig háromszázalékos táborral bír.

A legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz–KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK tíz, az LMP öt, az Együtt kettő, a PM pedig egy százalékon áll. A Nézőpont elemzése szerint a baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett jobban: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialistákéhoz. Ebben szerepet játszhat az ex-kormányfő aktív médiaszereplése is a DK-kongresszus kapcsán – jegyzik meg. Noha a Jobbik a tavalyi 17 százalékos támogatottságához képest hat százalékpontot veszített, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani nyolcszázezer és egymillió fő között ingadozó aktív szavazói táborát. A baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen szimpatizálnak (16 százalék), mint a radikális jobboldallal (11 százalék). A Nézőpont Intézethez hasonlóan a többi jelentősebb kutatóintézet sem mért változást a pártpreferenciákban az elmúlt időszakban, a Medián február elejei felmérése szerint a Fidesz támogatottsága 34 százalékos a teljes népesség körében, a míg a biztos szavazók között a kormánypártot 53 százalék támogatja.