Jogsértő a listázás és a kényszerítés

Túltolják a biciklit a kockás ingesek – veszélyben a demokratikus értékek

Korompay Csilla – 2016.02.25. 03:53 –

A véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos alapjog, fontos azonban az önkéntesség, ami éppen az iskolában a leginkább védendő eleme ennek az alapjognak, hiszen ez egy hierarchikus viszonyokra épülő közösség – mutatott rá tegnap az oktatási jogok biztosa a „Nem leszek suliban” elnevezésű akcióval kapcsolatos problémára.

Az oktatási jogok biztosa szerint sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Aáry Tamás Lajos tegnap a távirati irodához eljuttatott állásfoglalásában hangsúlyozta, számos jelzést kapott a február 29-re szerveződő „Nem leszek suliban” elnevezésű akcióval kapcsolatban. Ezek szerint pedagógusok kérik arra a szülőket, ne vigyék iskolába gyermekeiket, vagy ha mégis, akkor a gyermekek kockás ingben menjenek. Van, ahol az iskolai faliújságon kell feliratkozni annak, aki iskolában lesz, és annak is, aki nem. Ez a biztos szerint jogsértő helyzetet idéz elő. Jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg, vagy azokról, akik nem. A tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon – mutatott rá Aáry Tamás Lajos. Hozzátette, késztetésnek minősül az is, ha a tanuló, vagy a szülő okkal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz vagy nem tesz.

A biztos arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban. Jelezte: az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, ez a jog megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, gyakorlásának nincs életkori korlátja. Fontos eleme azonban ennek az alkotmányos alapjognak, hogy önkéntesen gyakorolható. Az önkéntesség éppen az iskolában a leginkább védendő eleme e jognak, hiszen ez egy hierarchikus viszonyokra épülő közösség.

A „Nem leszek suliban” Facebook-oldalán eddig huszonnégyezren jelezték részvételi szándékukat, vagyis azt, hogy nem engedik gyermeküket iskolába jövő hétfőn, és igazolják a hiányzást. A kezdeményezés eredeti célja az, hogy a szülők kinyilvánítsák, szolidárisak a pedagógusokkal a köznevelési rendszer átalakítását célzó követeléseket illetően, azonban a jelek szerint az iskolák, a pedagógusok erre jelentősen „rászerveztek”, vagyis sok helyütt éppen ők irányítják az akciót.

Palkovics László oktatási államtitkár a minap egy háttérbeszélgetésen lapunk felvetésére azt mondta, bár „a szülő azt tesz, amit akar”, azonban szerinte egy ilyen kezdeményezés „nem jó módszer a demokráciára nevelésre, főként akkor, ha a pedagógus, az iskola nyomást gyakorol a szülőre, illetve a gyermekre”.

 

Jogsértő a listázás és a kényszerítésTúltolják a biciklit a kockás ingesek – veszélyben a demokratikus értékek - A vé...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 24.