Erdogan teljes gőzzel küzd a kurdok ellen

Óvatos fenyegetést fogalmazott meg a török államfő a menekültválság miatt Ankarától több szálon függő szövetségeseknek

Tóth Loretta – 2016.02.25. 03:47 –

Kirekesztené az Iszlám Állam ellen sikerrel harcoló kurd milíciát, a Népvédelmi Egységeket Recep Tayyip Erdogan az Oroszország és az Egyesült Államok által tető alá hozott, szombaton kezdődő szíriai fegyvernyugvásból. A török államfő egyre vehemensebben tiltakozik Törökország legnagyobb lélekszámú kisebbségének megerősödése ellen.

KurdSokfrontos háború – kurd harcos az iraki Moszulnál (Fotó: Reuters/Azad Lashkari)
A szíriai Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és annak szíriai fegyveres szárnyát, a Népvédelmi Egységeket (YPG) is kizárná Recep Tayyip Erdogan a február 27-én kezdődő tűzszüneti folyamatból – írta tegnap a Today Szaman című hírportál. A török elnök óvatos fenyegetést is megfogalmazott a menekültválság miatt Ankarától sok szálon függő szövetségeseivel szemben. Mint mondta, „a szövetségeseinknek meg kell érteniük, hogy válaszút előtt állnak (…), hiszen tény, hogy a kurd Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) és a YPG olyan terrorszervezetek, amelyek a PKK-hoz szorosan kapcsolódnak”. Az Erdogan által nem először terrorizmussal vádolt szíriai kurd milícia ugyanakkor az Egyesült Államok „hatékony partnere” az Iszlám Állam elleni harcban, hiszen a YPG csoportosulása tudott egyedül hatékony szárazföldi csapást mérni a brutális eszközökkel harcoló terrorszervezetre. „A PYD-t a Nyugat támogatja, mert harcol az Iszlám Állam ellen. Akkor az an-Nuszra Front, amely szintén az Iszlám Állam ellen harcol, miért rossz?” – tette fel a kérdést tegnapi sajtótájékoztatóján Erdogan az al-Kaida terrorszervezet szíriai ágára utalva.

Az orosz–amerikai közreműködéssel megvalósulni látszó „ellenségeskedés felfüggesztése” kapcsán a török elnök elmondta, hogy bár „elvben üdvözli a fegyvernyugvásért tett erőfeszítéseket”, becstelenséggel is vádolja az Egyesült Államokat, az Európai Uniót, az ENSZ-t, Iránt és Oroszországot, szerinte ugyanis közvetlenül vagy közvetve, de megengedik Bassár el-Aszad szíriai elnök haderőinek, hogy polgári lakosokat gyilkoljanak. Aszad egyébként tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is megerősítette, hogy a damaszkuszi kormány kész a tűzszünet érvényesítésére. Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár tegnap videokonferencián egyeztetett a tűzszünetről, majd a megállapodások betartására szólította fel az érintetteket. Még kedden a török külügyminisztérium által kiadott nyilatkozatban Ankara azt is egyértelműsítette, hogy a tűzszünet idején is jogot formál arra, hogy megvédje területét, és ha kell, megtorló támadást hajt végre az észak-szíriai kurd milíciák ellen.