Donald Trump bevette Nevadát is

Nem hajlandók Barack Obamára bízni az új főbíró jelölését a republikánusok

MH-összeállítás – 2016.02.25. 03:46 –

Nagy fölénnyel győzött a republikánusok keddi nevadai jelölőgyűlésén Donald Trump. A milliárdos ingatlanmágnás a voksok 46,6 százalékát kapta.

Mögötte Marco Rubio floridai szenátor végzett, aki a szavazatok 23,5 százalékát szerezte meg. A texasi Ted Cruz a voksok 20,2 százalékát, Ben Carson sebészprofesszor 5,6 százalékát, Ohio állam kormányzója, John Kasich pedig 3,7 százalékát kapta.

Trump ezzel újabb lépést tett, hogy megszerezze a republikánus elnökjelöltséget, miközben két legfőbb vetélytársa, Rubio és Cruz az agresszív kampányolás ellenére is jócskán lemaradt tőle. Győzelmi beszédében hangsúlyozta, hogy nyert a férfiak és a nők, a fiatal és az idős korosztály, a tanult és a kevésbé tanult rétegek körében egyaránt. Kiemelte, hogy a spanyol ajkú nevadaiak negyvenhat százaléka rá szavazott, és fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az evangéliumi keresztények jelentős és befolyásos tábora is mögé állt. A különböző amerikai televíziós és rádiós műsorokban megszólaltatott nevadaiak szinte kivétel nélkül arról beszéltek, hogy dühösek Washingtonra, a politikai elitre, és felháborítja őket, ahogyan a szövetségi kormány az ország ügyeit intézi. Pontos adatokat nem tettek közzé, de a választásra jogosultak közül sokan jelentek meg a jelölőgyűléseken. Időközben az amerikai szenátus republikánus tagjai úgy döntöttek, hogy nem egyszerűen elutasítják, hanem meghallgatni sem hajlandók Barack Obama elnök jelöltjét az Antonin Scalia főbíró elhunytával megüresedett posztra a legfelsőbb bíróságon. „Ezt a jelölést az dönti majd el, aki a novemberi elnökválasztást megnyeri, bárki legyen is az” - nyilatkozott Mitch McConnell szenátor, és hozzátette, hogy a republikánusok véleménye szerint már nem az elnöki megbízatásának utolsó hónapjait töltő, „béna kacsa” Obamának kell döntenie az új főbíró személyéről.