Kötelező lesz a brit megállapodás

Rekordon a skótok euroszkeptikussága, a tábornokok viszont maradnának

Őry Mariann – 2016.02.25. 03:39 –

Jogilag kötelező érvényű és visszafordíthatatlan a brit reformkövetelésekről elfogadott megállapodás, még az Európai Unió Bírósága sem teheti semmissé - hangsúlyozta az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén Donald Tusk.

 „Tiszteletben fogjuk tartani a brit nép döntését. Ha a többség a távozásra voksol, akkor ez fog történni” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke. Tusk szerint a brit kilépés örökre megváltoztatná Európát, és ez szerinte rossz irányú változás lenne.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a csúcsértekezleten hosszú és nehéz vitát folytattak, de a tagállami vezetők végül megmutatták, hogy Európa még különösen nehéz helyzetekben is képes jó döntéseket hozni.

A brit fegyveres erők egykori legmagasabb rangú parancsnokai – köztük a kilencvenhárom éves Lord Edwin Bramall nyugalmazott tábornagy, aki részt vett a normandiai partraszállásban – közös levelet írtak alá, amelyben hangsúlyozták, hogy Nagy-Britannia csak akkor tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi súlyos biztonsági kockázatoktól, ha az unióban marad. Noha Nicola Sturgeon skót kormányfő múlt vasárnap arról beszélt, hogy a brit népszavazás egy újabb skót referendumot hozna magával, hiszen a skótok maradni akarnak az EU-ban, valójában sosem voltak még ennyire kritikusak az unióval szemben. A NatCen Social Research felmérése szerint ötből három skót euroszkeptikus – számolt be a The Guardian. A skótoknak mindössze az ötöde „hagyna mindent, ahogy van” – eszerint a skótok euroszkeptikussága csak öt százalékkal marad el a brit átlagtól.