Jöhet az alapkamat csökkentése

Túl gyorsan túl jó lett hazánk megítélése, csökkent a sérülékenység, ezt más, régióbeli országok romló helyzete is segítette

Bódy Géza – 2016.02.25. 03:20 –

Elképzelhető a jegybanki alapkamat csökkentése az MNB alelnöke szerint, ám ennek időpontjára még várni kell. A bejelentés a forint árfolyamát sem kímélte.

Nagy-MartonNagy Márton (Fotó: Varga Imre)
Nem tartja kizártnak Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, hogy csökkenjen az alapkamat. Mindezt egy tegnapi háttérbeszélgetésen mondta, amelyet a távirati iroda idézett. A bankár szavai szerint ugyanakkor még korai arról beszélni, hogy a Monetáris Tanács az irányadó rátát mikor mérsékelné. Az alelnök közölte: a monetáris kondíciók enyhítése érdekében a jegybank továbbra is használni kívánja mind a hagyományos, mind a nem hagyományos eszközöket.

A lehetséges kamatcsökkentés mértékéről Nagy Márton elmondta: kis lépéseknek nincs értelmük, ha a jegybank elkezdi, akkor megfelelő mennyiségűnek és mértékűnek kell lennie az irányadó ráta mérséklésének. Akkor van értelme a kamatcsökkentésnek, ha lehet ciklusban gondolkozni, ezért a tavaszi időpontot még korai emlegetni.
9o
Nagy Márton azt mondta, már­cius–áprilisban lesznek olyan folyamatok és döntések, amelyeket szeretnének megvárni. Ezek között említette az Európai Központi Bank márciusi döntését, a márciusi inflációs jelentést és azt, hogy az Államadósság-kezelő Központ is refinanszírozza a lejáró devizaadósságot. Megemlítette a kéthetes jegybanki betétek kivezetését és a devizatartalékok mérséklődését, ami likviditáscsökkenéssel jár.
Az alelnök arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban „túl gyorsan, túl jó lett” Magyarország megítélése, csökkent a sérülékenység és az országkockázati prémium. Azt is látni kell azonban, hogy ezt más, régióbeli országok romló megítélése is segítette – tette hozzá. Ennek köszönhetően a hosszú távú hozamgörbe egyre laposabb, nagyon alacsony szinten vannak a 3, 5, 10, 15 éves hozamok. Ezzel a jegybank elérte célját – mondta, hozzátéve, hogy a hosszú hozamoknak tovább kellene csökkenniük.

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy márciusban akár négymilliárd euróval csökkenhet a jegybank mérlege, ami a likviditás apadásán keresztül felfelé nyomja a kamatfolyosót.

Gyengült a forint, miután Nagy Márton szavai elhangzottak.  Később viszont megállt az euróval szembeni esése és 310 és 311 közötti szinten zárta a kurzus a tegnapi napot.


Kevesebb lett a háztartások tartozása

Az előző negyedévekhez hasonlóan tovább csökkent a háztartások hitelintézetekkel szemben fennálló tőketartozása a tavalyi utolsó három hónapban – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank. A háztartások banki hiteltartozása a múlt év végén 5537,7 milliárd forint volt, 146 milliárddal csökkent a negyedik negyedévben és 833 milliárddal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A tavalyi év minden negyedévében meghaladták a törlesztések a hitelek összegét, ez a különbség a negyedik negyedévben 87 milliárd forint volt az előző negyedévi 72 milliárd forint után. December végén a háztartások hiteltartozásának 18,0 százaléka volt kilencven napon túli késedelemben.
(HÉ)