Bizakodásra ad okot a lakásépítések piaca

A kedvezmények évente több ezerrel növelhetik az új ingatlanok számát

Horváth Éva – 2016.02.25. 03:14 –

A kevesebb épülő lakás és a növekvő számú kiadott építési engedély arra utal, hogy tavaly megindult a mozgolódás az új építésű ingatlanok piacán. A tegnap kiadott statisztikai adatokat az idén tovább javíthatják az otthonteremtési támogatások.

10oTavaly 7612 lakás épült az országban, 8,9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, a kiadott építési engedélyek száma azonban 29,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 12,5 ezret - tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Közben tizenhat százalékkal több, kétezer lakás szűnt meg. Budapesten az országos átlagnál kevésbé, 3,9 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, míg a kiadott új építési engedélyek száma 72,8 százalékkal nőtt. A megyei jogú városokban 2014-hez képest tavaly 14,2 százalékkal kevesebb lakás készült el, de 18,1 százalékkal több építési engedélyt adtak ki.

Az ingatlanpiaci, építőipari szakértők és elemzők kedvezőnek értékelik a kiadott lakásépítési engedélyek számának jelentős növekedését. Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépíté­sért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője szerint 2015-ben még mindig százéves mélyponton voltak a lakásépítések. Bár a kiadott lakásépítési engedélyek számának jelentős növekedése optimizmusra ad okot, a rendkívül alacsony szint indokolja a kormány tavaly év végi intézkedé­seit. A szakember a távirati iroda kérdésére válaszolva kiemelte, hogy tavaly év végén előremutató döntések születtek a lakásépítések áfájának öt százalékra mérsékléséről, a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) jelentős kibővítéséről, illetve a lakásépítéshez kapcsolódó áfa-visz­szaigénylésről. Ezek az utóbbi évtized lakásépítést érintő legjelentősebb intézkedései.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint alulmúlták a várakozásaikat a tavalyi adatok. Legalább nyolcezer-nyolcezer-ötszáz új lakóépületre számítottak, hasonlóan a 2014-es nagyságrendhez. Az ÉVOSZ a kiadott engedélyek alapján sem túl bizakodó, ezekből ugyanis nem minden esetben lesz kész ház.

Megjegyezte, hogy a kormány intézkedéseinek hatására jelentős érdeklődés van a többlakásos társasházak és a családi házak iránt is. Számításaik szerint a csokkal nagyjából évente háromezer-ötszázzal-négyezerrel több új lakóingatlan épülhet meg, illetve ennyire köthetnek kivitelezési szerződést.


Akár tizenháromezres bővülés is lehet

A KSH tegnap közölt adatai egyértelműen a lakásépítési kedv fokozódását jelzik - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető szakértője. A lakásépítési engedélyek számának harmincszázalékos növekedése jelentős bővülésnek számít. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) idei módosítása következtében elérhető 10+10 millió forintos támogatás iránt már jelentős az érdeklődés, de a piacon elérhető szűk kínálat miatt egyelőre kevesen tudnak élni a lehetőséggel. Az új lakásokra vonatkozó áfa huszonhétről öt százalékra való csökkentése pedig a beruházók számára magasabb megtérülést biztosít. Emiatt az idén még több új lakás jelenhet meg a piacon - mondta a távirati irodának Balogh László. A szakember szerint nagyobb számban azonban inkább jövőre jelenhetnek meg a piacon az új lakások.