Nyártól jön az új őstermelői kártya

Kezdeményezte az agrárgazdasági kamara a termálvizet használókra vonatkozó szabályozások és eljárásrendek egyszerűsítését

Nagy Kristóf – 2016.02.25. 03:09 –

Rendszeresebb ellenőrzést kért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelőknél annak érdekében, hogy kiszűrjék az adócsalókat, a kertészek támogatására pedig jogszabály-módosítást szeretne. A belvízhelyzet egyre nagyobb gondot okoz.

BelvizJelentősen nőtt az elmúlt napokban a belvízzel elöntött terület nagysága (Fotó: MH)
Jelentősen nőtt az elmúlt napokban is a belvízzel elöntött terület, elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így gondot okoz a tavaszi vetések tervezése – hangsúlyozta tegnap Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője. A kamara adatai szerint az őszi vetésterület három százaléka van víz alatt.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy nyáron kapják meg az új, kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik 2013-ban igényelték a dokumentumot, amely tavaly év végéig volt érvényes. A köztes időszakban egy ideiglenes, igazolvánnyal tudják igazolni tevékenységüket. A hatályos igazolvánnyal rendelkezők jövőre kapják meg az új, kártya formátumú igazolványt, a jelenlegi érvényességét március 20-ig kell meghosszabbítaniuk a falugazdászoknál. Eddig százezer őstermelő jelentkezett, és mintegy nyolcvanezret várnak még, hogy érvényesítse, illetve meghosszabbítsa az igazolványát. A torlódás elkerülésére az agrárkamara azt ajánlja a tagoknak, hogy egyeztessenek időpontot a falugazdászokkal. Süle Katalin emlékeztetett, az érvényesítéssel a NAK a hamis tevékenységet végző személyeket szeretné kiszűrni. Tapasztalataik szerint ugyanis az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők egy része egyáltalán nem foglalkozik termeléssel, a rendszer hiányosságait adócsalásra használták ki. Az új rendszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb ellenőrizhetőséget tesz lehetővé. A szóvivő hangsúlyozta: levélben kérték Kovács Zoltántól, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárától az őstermelők rendszeresebb ellenőrzését, és ebben az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is folynak az egyeztetések.

A kertészettel kapcsolatban Süle Katalin arról beszélt, hogy a kamara számára is fontos az ágazat erősítése, mivel az munkahelyeket teremt. Ezért ahhoz, hogy minél többen kiegészíthessék alaptevékenységüket kertészettel, elengedhetetlen az öntözés, az üvegházaknál pedig a geotermikus energia hasznosítása. Ezért a kamara a Belügyminisztériumhoz fordul annak érdekében, hogy elérjék a termálvizet használókra vonatkozó szabályozások és eljárásrendek egyszerűsítését. A javaslatban azt kérik: kapjanak prioritást a Vidékfejlesztési Program pályázatainak vízjogi öntözési engedélyezési eljárásai, hogy a gazdák a rendelkezésre álló határidőn belül megvalósíthassák a szükséges fejlesztéseket.


Húszezer hektáron van víz alatt az őszi búza

2 perces interjú: Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke

– Mekkora kárt okoz a gazdáknak a belvízhelyzet?

– A mintegy nyolcvanezer hektár belvízzel elöntött terület hozzávetőleg fele gyep és legelő, és húszezer hektár búzatábla van víz alatt. Az őszi búza két-három napot bír ki a víz alatt, azt követően tönkremegy. Az országos vetésterület szempontjából elhanyagolható a húszezer hektár, az érintett gazdálkodóknak azonban hatalmas veszteség.

– Késhetnek a tavaszi vetési munkák?

– A vetési munkákat legkésőbb április közepén kell elkezdeni, bízunk benne, hogy addig csökken
az elöntött terület nagysága, mivel jelenleg nem lehet rámenni a földekre a gépekkel. Amennyiben a következő napokban nem esik több csapadék, a napsütéses, szeles, enyhe idő hatására a belvízhelyzet hamarosan rendeződhet. Az előrejelzések biztatók.

– Hogyan tudják kezelni a helyzetet a gazdák?

– A szivattyúk folyamatosan mennek, a vízelvezető árkok, csatornák kapacitása azonban ehhez már kevés.

– Ezek az árkok milyen állapotban vannak?

– Folyamatosan karbantartják ezeket. A dűlőutak melletti árkok már megteltek, azokon a helyeken, elsősorban az Aföldön nem tudják hova elvezetni a vizet, ahol nincs folyó.