Ikonikus felvételek Ázsiából

Steve McCurry alkotásaiból nyílt kiállítás a Műcsarnokban

MH-összeállítás – 2016.02.25. 02:00 –

Megnyílt a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismert fotós, Steve McCurry kiállítása tegnap a budapesti Műcsarnokban az alkotó részvételével. A mindig az embert középpontba helyező alkotó ázsiai fényképei április 3-ig láthatók hazánkban.

McCurryMcCurrynek köszönheti a világ az afgán konfliktusról készült első képeket (Fotó: Csudai Sándor)
A kortárs fotóművészet ikonikus alakja, munkái magazinok és könyvek címoldalain szerepeltek, több mint egy tucat könyvet jelentetett meg, és világszerte megszámlálhatatlan kiállítás fűződik a nevéhez: Budapestre érkeztek Steve McCurry fényképei, a Műcsarnokban április 3-ig látogatható a Bán Zoltán és Tulipán Zsuzsa kurátorok által összeállított tárlat. McCurry, aki a mostani megnyitón is tiszteletét tette, a Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett – olvasható a Műcsarnok összefoglalójában. Többéves szabadúszó tevékenység után egy hátizsákkal és filmtekerccsel keresztül-kasul utazta Indiát, majd Pakisztánban egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott. Akkor csempészték át Afganisztánba, amikor a szovjet megszállók épp lezárták az országot a nyugati újságírók előtt. Heteket töltött a mudzsahedinek közé beépülve – a világ McCurrynek köszönheti az afgán konfliktusról készült első képeket, a háború emberi oldalát bemutató felvételei bejárták a világsajtót. Azóta számtalan országban készített lenyűgöző felvételeket; elsősorban a konfliktus sújtotta területek, eltűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, valamint a kortárs kultúra érdekli. Az ember minden képén elsőrendű fontosságú – az afgán lányról készült képe is ezért magával ragadó.

Elismerései között van a Robert Capa-aranyérem, a Nemzetközi Sajtófotó Díj, a World Press Photo négy fődíja, a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozata és a Centenáriumi Életműdíj.