Ismét vádat emeltek Radnai ellen

A kecskeméti maffiaper központi alakja a jelek szerint hiába fordult társai ellen, vallomásai ellenére le kell ülnie büntetését

Csibra Tibor – 2016.02.25. 01:17 –

Újabb csalási ügyben áll bíróság elé a kecskeméti maffiaper fővádlottja. Radnai László és két másik társa csaknem harmincmillió forintot csalt ki három évvel ezelőtt üzleti kölcsön címén egy hiszékeny ügyvédtől egy egyébként nem létező gépkocsi-kereskedés anyagi helyzetének rendezésére.

Vádat emelt a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a kecskeméti maffiaper fővádlottja, Radnai László, az ugyancsak a kilencvenes évek alvilági ügyeiből ismert Cs. Zsigmond, valamint harmadik társuk, egy szerb férfi ellen. A csoport tagjai három évvel ezelőtt nagy értékű autók adásvétele ürügyével huszonkilencmillió forintot csaltak ki egy ügyvédtől. Radnaiék ellen jelentős csalás bűntette miatt indult eljárás korábban – tájékoztatta lapunkat Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Beszámolója szerint a vádlottak 2013 májusában egy budapesti étteremben találkoztak a sértettel, akinek előadták, hogy több százezer euró értékben vásároltak Németországban luxuskocsikat, amelyek nagyon jó befektetésnek ígérkeznek, azonban egy nagyobb összeg még hiányzik a vételárból, és ezért sürgősen kölcsönre van szükségük. Azt állították, hogy amennyiben nem sikerül megszerezni a hiányzó összeget, úgy a Németországban már kifizetett foglalót elbukják. A terheltek több alkalommal is igyekeztek megpuhítani az ügyvédet, aki néhány nap után ráállt az üzletre, és egy, Radnai érdekeltségébe tartozó rózsadombi autókereskedésben átadta a vádlottaknak a kért összeget.

Az ügyben indított vizsgálat eredménye szerint a társaságnak valójában nem volt gépjárművek behozatalával foglalkozó közös vállalkozása, az ügyvédtől kölcsön címén átvett csaknem harmincmillió forint visszafizetése nem állt szándékukban, céljuk kizárólag a sértett megtévesztése és ezáltal a pénzének jogtalan megszerzése volt. Ibolya Tibor arról is tájékoztatott, hogy az említett bűncselekményt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

Bár a vádlottaknak valóban nem volt közös, gépkocsik behozatalával foglalkozó cégük, Radnai László egyik első üzlete a rózsadombi autókereskedés beindítása volt, amikor egészségügyi okokra hivatkozva félbeszakították a kecskeméti maffiaperben kiszabott tizenkét éves büntetését. Radnai hamarosan szinte az összes újabb maffiaperben koronatanúként tűnt fel, és súlyosan terhelő vallomásokat tett egykori társaira, például az olajos ügyekből ismert Portik Tamásra. Igyekezete eddig nem bizonyult kifizetődőnek, mert tavaly visszavitték a fegyházba, ahol tovább folytatja büntetését.