Nemzetbiztonsági nem a kvótára

Németh Szilárd: Nem engedjük be, nem hagyjuk betelepíteni a migránsokat

Bán Károly – 2016.02.24. 01:59 –

A súlyosbodó menekültügyi helyzetről tárgyalt a honvédelmi és rendészeti, illetve a nemzetbiztonsági bizottság is. Elutasították az uniós kötelező betelepítési kvótát.

Állásfoglalásban utasította el az európai uniós kötelező betelepítési kvótát az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, mondván, a migrációval kapcsolatos uniós döntés törvénytelen, igazságtalan, ráadásul nem old meg semmit. A dokumentumban, amelyre csak a DK-s Vadai Ágnes szavazott nemmel, leszögezték, olyan eljárásrendben fogadták el a kvótákról szóló szabályt, ami eltér a korábbi uniós jogszabály-alkotási menettől, másrészt ellentétes az általános nemzetközi szerződésekkel is.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke – az MTI tudósítása szerint – kifejtette, a csoportos kényszer-lakóhelyváltoztatást nem lehet elfogadni, akárhogy is hívják azt, kitelepítésnek, lakosságcserének, málenkij robotnak vagy áttelepítési kvótának. A kormánypárti állásfoglalással a belügyminisztériumi képviselők is egyetértettek.

A súlyosbodó menekültügyi helyzettel összefüggésben a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a testület zárt ülése után bejelentette, kérdésekkel fordul a miniszterelnökhöz. Molnár Zsolt ezt azzal indokolta: kíváncsi arra, milyen együttműködési lépéseket tett a kormány a többi országgal a schengeni határ megerősítése érdekében, milyen eszközei vannak a közös határok megvédéséhez, hogyan erősítették meg a rendészeti szerveket. Szerinte a műszaki határzár „nem váltotta be a reményeket”.

A bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd erre azt mondta, még komolyabb migrációra, nagyobb biztonsági kockázatokra számíthat Európa az idén. Kiemelte, sem beengedni, sem betelepíteni, sem visszatoloncolni nem engedik Magyarországra az illegális bevándorlókat. Akik nem jogosultak belépni, azokat vissza kell fordítani.


„Határzár nélkül esélyünk sem lenne”

Fogolyzendülés bűntette miatt vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség tíz idegenrendészeti őrizetessel szemben, akik tavaly ősszel követtek el bűncselekményt a nagyfai táborban – tájékoztatta az ügyészség az MTI-t. Egy emberölés miatt körözött francia férfit fogtak el a rendőrök Mórahalomnál. Határzár nélkül esélyünk sem lenne a migrációs hullám feltartóztatására – mondta a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1-n. Bakondi György emlékeztetett: tavaly, a zárás előtt naponta nyolc-tízezer illegális bevándorló lépett be az országba, ha nem lenne határzár, sok százezer migráns tartózkodna ma Magyarországon.