Körvonalazódik a tűzszünet Szíriában

Tucatnyi szélsőséges iszlamista csoporton múlik a fegyvernyugvás sikere, a terrorszervezetekre nem vonatkozik a megállapodás

Tóth Loretta – 2016.02.24. 01:44 –

Elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a február 27-től hatályba lépő szíriai tűzszünetről Bassár el-Aszad szíriai elnök, azonban az Iszlám Állam és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni.

Deraa 20160224Kormányellenes erőkre kilőtt rakéta alkatrésze a dél-szíriai Deraa városa közelébenfotó: (Fotó: Reuters - Alaa Al-Faqir)

Szombattól leállítja a fegyveres bevetéseit a szíriai kormány – derült ki a külügyi minisztérium tegnapi közleményéből. Mint írták, a szíriai kormány Oroszországgal együttműködve határozza meg, pontosan melyek azok a csoportok és területek, amelyekre az „ellenségeskedés abbahagyásáról” szóló terv nem vonatkozik, az Iszlám Állam és az al-Kaidához köthető csoportosulások ellen tehát Damaszkusz továbbra is fel fog lépni. A tárca fontosnak nevezte a határok szigorú ellenőrzését, amelyre azért van szükség, hogy meg tudják állítani a helyi fegyveres csoportok külföldi támogatását, ezzel pedig elejét vegyék annak, hogy ezek a szervezetek megerősítsék magukat vagy megváltoztassák pozícióikat, és így tönkretegyék a tűzszüneti megállapodást.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás, amely ugyanakkor nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida helyi ágának számító an-Nuszra Frontra sem. A fegyvernyugvás sikerét kérdésessé teszi, hogy Damaszkusz és Moszkva ezekkel a csoportokkal egy kalap alá veszi az Ahrar as-Sam (Szíriai Szabad Férfiak) és a Dzsais al-Iszlám nevű szerveződéseket is, miközben Washington és Brüsszel a szíriai kormány oldalán harcoló libanoni Hezbollahot tekinti terrorszervezetnek. Az Ahrar as-Sam egy iszlám állam létrehozására törekszik, amelyben az iszlám jogrend, a saría lenne érvényben, és a szintén radikális Dzsais al-Iszlámhoz hasonlóan Törökország és Szaúd-Arábia támogatását élvezi.

A szemben álló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről. A Szaúd-Arábia támogatását élvező szíriai ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyvernyugvást, amennyiben a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, valamint szabadon engedi a foglyokat.

A török kormány tegnap azt közölte, hogy a tűzszünet idején is jogot formál arra, hogy megvédje területét, és ha kell, megtorló támadást hajt végre az észak-szíriai kurd milíciák ellen. Erről Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes beszélt Ankarában.

Reményüket fejezték ki az európai uniós tagországok külügyi bizottsági elnökei és az Európai Parlament külügyi bizottságának tagjai közös brüsszeli ülésükön, hogy az amerikai-orosz tűzszüneti megállapodás alapján már a hétvégén általános tűzszünet léphet érvénybe Szíriában – mondta el a távirati irodának Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az ülés szünetében. Mint mondta, egy ilyen megállapodás utat nyithat az Iszlám Állam elleni közös és összehangolt fellépésnek.