Bezáratja Obama Guantánamót

Csak mandátuma végére váltotta be ígéretét az Egyesült Államok elnöke

MH-összeállítás – 2016.02.24. 01:43 –

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy külföldre viteti a szállításra alkalmas rabokat a Kuba szigetén található guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton terroristagyanús őrizetesek számára létesített börtönből – közölte Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban.

A Pentagon kedden terjeszti a börtöntábor bezárására vonatkozó tervet a kongresszus elé, amely 2011-ben tiltotta meg az ottani rabok Egyesült Államokba szállítását.

A legveszélyesebbnek ítélt guan-tánamói rabokat az Egyesült Államokban, a legszigorúbb biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási intézményekben őrzik majd tovább az elnök által ismertetett elképzelés szerint. Obama hangsúlyozta: a hadműveleti területen kívül elfogott, terrorizmussal gyanúsított személyek esetében az amerikai kormány előnyben kívánja részesíteni a hatékonyabban és olcsóbban működő szövetségi polgári bíróságokat a katonai törvényszékekkel szemben, amelyek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta eltelt csaknem másfél évtized alatt egyetlen guantánamói fogvatartottat sem voltak képesek elítélni.

„Nyilvánvaló volt, hogy a börtönközpont Guantánamón nem szolgálja nemzetbiztonsági érdekeinket” - fogalmazott az elnök, s hozzátette: a börtöntábor léte ellenétes az amerikai értékrenddel, és aláássa az Egyesült Államok tekintélyét a világban. Az elnök ezúttal korrekt meghallgatást kért az ügyben a törvényhozóktól, s közölte, hogy Guantánamo bezárását nem akarja utódjára hagyni.

A szenátus védelmi kérdésekkel foglalkozó bizottsága még tavaly jú­niusban kérte az elnöktől, hogy készítse el a fogolytábor bezárásának régóta ígért tervezetét. Ezt Barack Obama, aki még alig egy évig lesz hivatalban, már az első megválasztása előtti kampányában – 2008-ban – megígérte a választóinak.