Jöhet a Széll Kálmán-terv 3.0 verziója

Négy év elteltével kiemelten a versenyképességet helyezi a középpontba a Magyar Nemzeti Bank új gazdaságpolitikai koncepciója

Szajlai Csaba – 2016.02.24. 01:35 –

A magyar gazdaság versenyképességének érdekében a jegybank szakértői olyan reformokat javasolnak, amelyek segíthetik felszabadítani a rendelkezésre álló potenciális erőforrásokat. Elemzők szerint is szükség lenne a harmadik Széll Kálmán-tervre.

9oNémeth Dávid, Palotai Dániel, Tóth Gergely, Virág Barnabás (Fotók: MH)
Négy esztendeje tette közzé a kormány a Széll Kálmán-terv 2.0 címet viselő, több mint félezer oldalas dokumentumot. A koncepció felfrissítését jegybanki szakértők szorgalmazzák. Legalábbis ez derül ki a Virág Barnabás és Palotai Dániel MNB-s ügyvezető igazgatók által jegyzett Versenyképesség és növekedés című könyvből.

„A versenyképesség javítása érdekében néhány területen olyan reformokra is javaslatot tettünk, amelyek segíthetnek felszabadítani a rendelkezésre álló potenciális erőforrásokat, és részét képezhetik egy új, a versenyképességre fókuszáló Széll Kálmán-tervnek. E javaslatok érintik a munkaerőpiacot, az adórendszert, az állam működését, a humán tőkét, az innovációs kapacitást, a bankrendszert és az EU-támogatások felhasználását” – írják összefoglalójukban a szerzők. Virág és Palotai szerint a munkát terhelő adók csökkentése mellett feltételes adócsökkentésre is szükség lenne. Utóbbi azt jelenti, hogy a bankadó mérséklését a bankhitelezéshez kötnék. Továbbá a célzott csökkentést is javasolják a közgazdászok, amely azt jelenti, hogy kiterjesztenék a Munkahelyvédelmi Akciótervet, valamint ösztönöznék a megtakarításokat is.

Tóth Gergely főiskolai docens úgy tartja, a korábbi Széll Kálmán-tervek sokat lendítettek a gazdaságon, és eljött az ideje annak, hogy fejlesszék a programot. A cél nem lehet más, mint a legalább 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés fenntartása. „Ritkán volt eddig alkalom a monetáris és a fiskális politika összhangjára, a mostani helyzetet ki kell használni” – hangsúlyozta a szakember, aki rámutatott: növekedési kockázatok bukkantak fel a külső, világgazdasági környezetben, így a belső forrásokat, tartalékokat, a rendelkezésre álló eszközöket szükséges mozgósítani. Várja a piac a szükséges átalakításokat.

„Pozitív tényezője lenne a hazai gazdaságpolitikának a Széll Kálmán-terv harmadik verziója, különösen, ha a magyar versenyképesség ezáltal javulna is, várjuk a konkrét intézkedéseket” – ekképpen vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Kiemelte: a mostani gazdasági-pénzügyi kondíciókkal nem érhetjük be Ausztria fejlettségét, de még az átlagos nyugat-európai életnívót sem. A közgazdász szerint csökkenteni kell az állam befolyását, szerepét, de úgy, hogy az a mostaninál hatékonyabbá váljon, és nagyon „vissza kell vágni” a bürokráciát – e téren az elmúlt években semmi sem valósult meg. Németh elmondta: társadalmi konszenzusra is szükség van olyan területeken, mint például a közfoglalkoztatás, valamint annak fejlesztése. Eközben dilemma, hogyan készüljünk a nullszaldós költségvetésre, amely elvonásokkal jár majd, ugyanakkor a versenyképességi reformok – az elején legalábbis – többletköltséggel járnak.


Javasolt intézkedések a jegybank szakembereitől

- A munkát terhelő adók további csökkentése
- A feltételes adómérséklés megvalósítása
- A célzott költségek szintjének lefaragása