Harmincmilliárdos beruházás

Autóipari fejlesztést hajt végre a Thyssenkrupp

Bódy Géza – 2016.02.24. 01:34 –

Újabb autóipari beruházást jelentettek be tegnap: a Thyssenkrupp német vállalat több mint harmincmilliárd forintos befektetést valósít meg. A több várost is érintő fejlesztéshez a magyar kormány 10,6 milliárd forintos támogatást ad.
Több mint harmincmilliárd forint értékben hajt végre autóipari beruházást Magyarországon a Thyssenkrupp német konszern. Így csaknem ötszáz új munkahely jöhet létre. A zöldmezős beruházás eredményeképp a budapesti kutatás-fejlesztés kompetencia-központon és a győri gyáron kívül 2017-től Jászfényszarun is gyárt kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket a vállalat – idézte a távirati iroda Marc de Bastos Ecksteint, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az óriásvállalat 1999-ben kezdte meg elektromos kormányrendszerek fejlesztését Magyarországon, majd 2007-ben alapították meg a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft-t., 2013 júniusában nyílt meg a győri gyáregységük, ahol az Audi számára gyártanak első és hátsó futóműveket. A magyar mérnökök által fejlesztett, elektromechanikus rásegítésű kormányrendszerek energiatakarékosabbak a hagyományos hidraulikus szervóknál, és járművenként akár fél liternyi üzemanyagot is megtakarítanak száz kilométeren.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bejelentésen közölte, hogy magas hozzáadott értékű beruházásról van szó, a magyar kormány 10,6 milliárd forintos támogatásban részesíti a Thyssenkruppot. A beruházó a világ egyik legnagyobb acélgyártással, autó-, gép-, energia- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata. Jelenleg hetvenhét országban 497 leányvállalatot üzemeltet mintegy 155 ezer alkalmazottal, közülük ezer dolgozik Magyarországon. A miniszter hangsúlyozta: a német konszernnel való együttműködés túlmutat ezen a beruházáson, a Thyssenkrupp tavaly világszerte több mint kétszázmillió eurót fordított kutatás-fejlesztésre, Magyarország szintén próbál ezen a területen is jobb feltételeket biztosítani, így például a 2014–2020-as költségvetési ciklusban már 3 milliárd euró jut erre a célra.