Rangos listán Vad II István

Labdarúgás. A magyar FIFA–játékvezető az Eb-n nem dolgozik, de Rióban még ott lehet a nyári olimpián

Burkovits Ferenc – 2016.02.24. 01:18 –

Egy internetes portál megválasztotta a tavalyi év legjobb futball-játékvezetőit. A top 10-be egy magyar játékvezető is bekerült. A FIFA-bíró Vad II István a kilencedik helyen végzett az előkelő listán. A jelentős adatbázissal bíró és a sportokat rendszeresen értékelő komoly szakportál, a Worldreferee.com évről évre összeállítja a világ legjobb játékvezetőinek ranglistáját. Vad II Istvánnal beszélgettünk.

Vad II István 20160224Vad II Istvánnak jól ment tavaly a játékvezetés (Fotó: Puskasakademia.hu - Takács József)

– Mit jelent pályafutásában ez a rangos elismerés?

– Tudni kell, hogy egy internetes szavazásról van szó. De úgy gondolom, hogy minden ilyen rangsornak örülni kell, és engem is büszkeséggel tölt el, hogy a kilencedik helyen rangsoroltak. Nem számítottam rá, pedig a tavalyi évem tényleg jól sikerült, ezért köszönet a kollégáimnak, akik segítik a munkámat.

– Mindössze harminchat éves, de már komoly nemzetközi múlttal rendelkezik. Ez az elismerés jelentheti azt, hogy a nyári franciaországi Eb-re beválogatják a bírók közé?

– Nem. Az Eb-n csak egy magyar bíró lesz, Kassai Viktor fogja hazánkat képviselni. Ám ez az elismerés annyit biztos jelent majd, hogy több és rangosabb mérkőzés dirigálását fogják rám bízni.

– Pláne úgy, hogy a Worldreferee.com-on a Bajnokok Ligája játékvezetői között ön a második legjobb, 7,4-es átlaggal.

– Igen, bár a kép azért csalóka, mert az Európa-ligában több mérkőzés jutott nekem az ősszel, mint a BL-ben.

– Mire a legbüszkébb eddig játék­vezetőként?

– Talán arra, hogy kilenc éve tagja vagyok a FIFA-keretnek, négy éve pedig az elit kategóriának. Több Bajnokok Ligája-meccsen és több Európa-liga találkozón bíráskodtam. És remélem, még több jön majd.

– Mi a cél?

– Szeretnék világbajnokságon és Eb-n is közreműködni. De a legközelebbi célom a riói olimpia, ha oda sikerülne kijutnom játékvezetőként, akkor módfelett elégedett lennék.

– Állandó asszisztensi gárdával dolgozik?

– Igen. A partjelzőim Albert István és Berettyán Péter. Viszokay László negyedik játékvezetőként, alapvonali bíróként pedig Andó-Szabó Sándor és Erdős József segíti a munkámat.


A Worldreferee.com összegzése a tavalyi év tíz legjobb játékvezetőjéről:

1. Alireza Faghani (iráni)
2. Mark Clattenburg (angol)
3. Martin Atkinson (angol)
4. Halis Ozkahya (török)
5. Kateryna Monzul (ukrán)
6. Pavel Kralovec (cseh)
7. Fahad Al-Mirsadi (szaúdi)
8. Roberto Garcia (mexikói)
9. Vad II István (magyar)
10. Ravshan Irmatov (üzbég)